Placuszki z serka wiejskiego, to idealny pomysł na pyszny i zdrowy posiłek w 15 minut. Doskonała propozycja na pożywne śniadanie dla dzieci, jak i dorosłych. Placuszki z serka wiejskiego świetnie smakują na ciepło oraz na zimno. Możecie je więc bez problemu wrzucić do szkolnej śniadaniówki, zabrać do pracy lub na piknik. Placuszki są mega proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki temu, że są puszyste i delikatne w smaku, będą idealne dla maluchów już na początku rozszerzania diety. Jeśli lubicie śniadania na słodko, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Ilość porcji
10
Czas przygotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
200 g serka wiejskiego (1 opakowanie)
1 duże jajko
50 g mąki orkiszowej (typ 1850)
1/3 łyżeczki proszku pieczenia
Sposób przygotowania
- Serek wiejski przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem, tak aby powstały mniejsze grudki.
- Do rozgniecionego serka dodaj jajko, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnie, posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego/oliwy lub masła klarowanego i za pomocą łyżki wykładaj ciasto (1 łyżka = 1 placuszek). Placuszki smaż z każdej strony do lekkiego zrumienienia.
- Placuszki z serka wiejskiego podawaj z ulubionymi owocami, masłem orzechowym lub jogurtem. Możesz je również polać miodem lub syropem klonowym.