
Pleśniak to jedno z tych ciast, które bez problemu można nazwać klasykiem wśród ciast. Idealnie kruche ciasto, przełożone lekko kwaśnymi powidłami śliwkowymi oraz delikatnie chrupiącą bezą na wierzchu. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje, a przy tym wygląda efektownie i smakuje wybornie. Idealne ciasto na przyjęcie rodzinne, które znika w oka mgnieniu.
Ilość porcji
forma 25×36 cm
Czas przygotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Składniki
- Ciasto
450 g mąki pszennej (typ 450)
250 g masła
4 żółtka
40 g ksylitolu lub cukru
10 g proszku do pieczenia
8 g kakao
- Nadzienie
500 g powideł śliwkowych
- Beza
4 białka
200 g ksylitolu lub cukru
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Sposób przygotowania
- Oddziel żółtka od białek.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz ksylitol (40 g) i wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką). Ciasto powinno mieć dość plastyczną konsystencję.
- Do 1/3 ciasta dodaj kakao, dokładnie zagnieć, a następnie uformuj niewielki wałek, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Wykorzystamy je później.
- Z pozostałej części jasnego ciasta odejmij ponownie 1/3 i również uformuj wałek, zawiń w folię i zamroź. Podobnie jak ciemne ciasto będzie nam potrzebne później.
- Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę (25×36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie podpiecz, do lekkiego zrumienienia.
- W czasie kiedy ciasto się podpieka przygotuj bezę. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywną pianę ok. 5 minut. Następnie do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier – łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Ubijaj kolejne 5 minut, do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i tylko delikatnie wymieszaj, do połączenia składników.
- Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie powidła, rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni, a następnie zetrzyj na nie ciemną część ciasta.
- Na tak przygotowane ciasto wyłóż ubitą pianę, wyrównaj i na wierzch zetrzyj pozostałą (schłodzoną) część jasnego ciasta.
- Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30-35 minut. Ciasto na wierzchu powinno się dobrze przyrumienić.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
* WSKAZÓWKI
- Zamiast powideł śliwkowych możesz użyć dżemu z czarnej porzeczki.
- Białka z cukrem ubijaj co najmniej 10 minut, co zagwarantuje, że piana będzie odpowiednio sztywna i nie opadnie po upieczeniu.
