Pleśniak

Pleśniak to jedno z tych ciast, które bez problemu można nazwać klasykiem wśród ciast. Idealnie kruche ciasto, przełożone lekko kwaśnymi powidłami śliwkowymi oraz delikatnie chrupiącą bezą na wierzchu. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje, a przy tym wygląda efektownie i smakuje wybornie. Idealne ciasto na przyjęcie rodzinne, które znika w oka mgnieniu.

Ilość porcji

forma 25×36 cm

Czas przygotowania

60 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • Ciasto
  • 450 g mąki pszennej (typ 450)

  • 250 g masła

  • 4 żółtka

  • 40 g ksylitolu lub cukru

  • 10 g proszku do pieczenia

  • 8 g kakao

  • Nadzienie
  • 500 g powideł śliwkowych

  • Beza
  • 4 białka

  • 200 g ksylitolu lub cukru

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Oddziel żółtka od białek.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz ksylitol (40 g) i wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką). Ciasto powinno mieć dość plastyczną konsystencję.
  • Do 1/3 ciasta dodaj kakao, dokładnie zagnieć, a następnie uformuj niewielki wałek, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Wykorzystamy je później.
  • Z pozostałej części jasnego ciasta odejmij ponownie 1/3 i również uformuj wałek, zawiń w folię i zamroź. Podobnie jak ciemne ciasto będzie nam potrzebne później.
  • Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę (25×36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie podpiecz, do lekkiego zrumienienia.
  • W czasie kiedy ciasto się podpieka przygotuj bezę. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywną pianę ok. 5 minut. Następnie do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier – łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Ubijaj kolejne 5 minut, do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i tylko delikatnie wymieszaj, do połączenia składników.
  • Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie powidła, rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni, a następnie zetrzyj na nie ciemną część ciasta.
  • Na tak przygotowane ciasto wyłóż ubitą pianę, wyrównaj i na wierzch zetrzyj pozostałą (schłodzoną) część jasnego ciasta.
  • Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30-35 minut. Ciasto na wierzchu powinno się dobrze przyrumienić.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

* WSKAZÓWKI

  • Zamiast powideł śliwkowych możesz użyć dżemu z czarnej porzeczki.
  • Białka z cukrem ubijaj co najmniej 10 minut, co zagwarantuje, że piana będzie odpowiednio sztywna i nie opadnie po upieczeniu.