Strona główna » Przetwory » Pomidory w słoikach na zimę

Pomidory w słoikach na zimę

Co zrobić z pomidorów na zimę? Jak zachować smak i aromat soczystych pomidorów na dłużej? Odpowiedź na te pytania jest bardzo prosta, przygotować domowe przetwory. Pomidory to jedne z warzyw, które świetnie sprawdzają się w przetworach, zachowując przy tym swój wyjątkowy smak i wszystkie wartości odżywcze. Niestety poza sezonem pomidory nie są już tak smaczne, aromatyczne i intensywnie czerwone. Warto więc wykorzystać kończący się sezon pomidorowy i zamknąć ten niepowtarzalny smak w słoikach, by zimą móc cieszyć się smakiem pysznej zupy pomidorowej, czy też sosu pomidorowego z własnoręcznie przygotowanych przetworów. Poniżej znajdziecie super szybki i bardzo prosty przepis na pomidory w słoikach. Wbrew pozorom naprawdę proste w przygotowaniu, a ich ogromną zaletą jest fakt, że nie zawierają zbędnych konserwantów, sztucznych dodatków czy polepszaczy smaku.

Ilość porcji

14 słoików x 1l

Czas przygotowania

70 minut

Poziom trudności

łatwy

Potrzebujecie

  • 17 kg pomidorów “Lima” *

  • duży garnek

  • słoiki o pojemności 1 l *

Sposób przygotowania

  • Pomidory dokładnie umyj i małym nożykiem usuń z nich twarde środki (miejsce po oderwaniu szypułki) lub odetnij końcówki. Następnie pomidory sparz i obierz ze skórki.
  • Obrane ze skórki pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do dużego garnka.
  • Pomidory gotuj na średnim ogniu ok. 30-40 minut, bez przykrycia, aż nadmiar soku wyparuje i pomidory lekko zgęstnieją. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
  • Gorące jeszcze pomidory (najlepiej pozostawić garnek z pomidorami cały czas na małym ogniu, żeby nie wystygły) przełóż do przygotowanych wcześniej czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 10 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Przygotowane w ten sposób słoiki z pomidorami nie wymagają już pasteryzacji. Z podanej ilości pomidorów wychodzi ok. 14 słoików o pojemności 1 l.

* WSKAZÓWKI

  • Możesz użyć dowolnych pomidorów, u mnie jednak najlepiej sprawdza się odmiana “Lima”.
  • Pomidory przygotowane według tego przepisu bez problemu się przechowują i doskonale nadają się zarówno do przygotowania zupy pomidorowej, jak i różnego rodzaju sosów.
  • Jeśli chcesz, aby pomidory miały gęściejszą konsystencję wystarczy, że dłużej będziesz je gotować do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Ilość pomidorów oraz wielkość słoików dostosuj do własnych potrzeb i preferencji.
  • Do pomidorów nie dodaje żadnych przypraw, tylko doprawiam je w momencie przygotowywania konkretnej potrawy.