Pomidory z serem feta i oliwkami w towarzystwie chrupiącej czosnkowej grzanki to idealna przekąska dla zabieganych. Jest to mega szybkie i pożywne danie, które przygotujesz w kilka minut, więc nawet brak czasu nie będzie tu wymówką. Pomidory z serem feta to zarówno smaczne jak i zdrowe danie. Pomidory malinowe to doskonałe źródło witamin i minerałów, przede wszystkim likopenu, który wzmacnia odporność całego organizmu. W połączeniu z oliwkami, słonym smakiem sera feta oraz słodko kwaśnym krem balsamicznym to połączenie wręcz doskonałe. Do tego chrupiące czosnkowe grzanki i pożywny lunch czy też kolacja gotowe w kilka minut.
1-2
15 minut
łatwy
Składniki
2 średniej wielkości pomidory malinowe *
40 g zielonych oliwek
40 g sera feta
oliwa z oliwek
krem balsamiczny
4 gałązki świeżej bazylii
sól do smaku *
- Do podania
bułka razowa
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Pomidory dokładnie umyj i pokrój na grubsze plastry (ok. 0,5 cm).
- Oliwki pokrój w plasterki, liście bazylii drobno posiekaj.
- Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki.
- Bułkę pokrój na kromki, natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i wstaw do nagrzanego piekarnika lub tostera. Podpiekaj, aż kromki lekko się zrumienią i będą chrupiące.
- Na talerzu rozłóż pokrojone plastry pomidora i oliwki, posyp pokruszonym serem feta, a następnie skrop oliwą z oliwek i krem balsamicznym wedle uznania.
- Całość posyp posiekaną bazylią i podawaj z chrupiącymi grzankami.
* WSKAZÓWKI
- Możesz użyć swoich ulubionych pomidorów.
- Pomidory z fetą możesz doprawić do smaku solą, ale pamiętaj, że ser feta jest dość mocno słony.