Strona główna » Przekąski » Pomidory z serem feta i oliwkami

Pomidory z serem feta i oliwkami

Pomidory z serem feta i oliwkami w towarzystwie chrupiącej czosnkowej grzanki to idealna przekąska dla zabieganych. Jest to mega szybkie i pożywne danie, które przygotujesz w kilka minut, więc nawet brak czasu nie będzie tu wymówką. Pomidory z serem feta to zarówno smaczne jak i zdrowe danie. Pomidory malinowe to doskonałe źródło witamin i minerałów, przede wszystkim likopenu, który wzmacnia odporność całego organizmu. W połączeniu z oliwkami, słonym smakiem sera feta oraz słodko kwaśnym krem balsamicznym to połączenie wręcz doskonałe. Do tego chrupiące czosnkowe grzanki i pożywny lunch czy też kolacja gotowe w kilka minut.

Ilość porcji

1-2

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 2 średniej wielkości pomidory malinowe *

  • 40 g zielonych oliwek

  • 40 g sera feta

  • oliwa z oliwek

  • krem balsamiczny

  • 4 gałązki świeżej bazylii

  • sól do smaku *

  • Do podania
  • bułka razowa

  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  • Pomidory dokładnie umyj i pokrój na grubsze plastry (ok. 0,5 cm).
  • Oliwki pokrój w plasterki, liście bazylii drobno posiekaj.
  • Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki.
  • Bułkę pokrój na kromki, natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i wstaw do nagrzanego piekarnika lub tostera. Podpiekaj, aż kromki lekko się zrumienią i będą chrupiące.
  • Na talerzu rozłóż pokrojone plastry pomidora i oliwki, posyp pokruszonym serem feta, a następnie skrop oliwą z oliwek i krem balsamicznym wedle uznania.
  • Całość posyp posiekaną bazylią i podawaj z chrupiącymi grzankami.

* WSKAZÓWKI

  • Możesz użyć swoich ulubionych pomidorów.
  • Pomidory z fetą możesz doprawić do smaku solą, ale pamiętaj, że ser feta jest dość mocno słony.