Strona główna » Potrawka z indyka z warzywami

Potrawka z indyka z warzywami

Potrawka z indyka z warzywami to zdrowy, pełen wartości odżywczych posiłek, który idealnie łączy bogactwo smaków i zdrowe składniki. Jest lekka, pełna wartości odżywczych, a jednocześnie sycąca – idealna na obiad lub kolację. Soczyste mięso z indyka w połączeniu z aromatycznymi warzywami tworzy prawdziwą ucztę, którą pokochają zarówno miłośnicy tradycyjnych smaków, jak i ci, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie. Gulasz z indyka z warzywami to idealny przepis na rodzinny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się, jak łatwo można przygotować zdrowe i smaczne danie.

Ilość porcji

Garnek 2,5 l

Czas przygotowania

1,5 h

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 400 g filetu z indyka

  • 1,5 l bulionu lub wody

  • 2 duże marchewki (ok. 200 g)

  • 1 duża pietruszka (ok. 60 g)

  • 800 g ziemniaków

  • 1 duża cebula (ok. 120 g)

  • 150 g czerwonej soczewicy

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 15 g mąki pszennej lub orkiszowej

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 40 g)

  • 2 łyżeczki czerwonej papryki

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1 gałązka rozmarynu

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Filet z indyka pokrój w średniej wielkości kostkę lub paski. Przełóż do miski, dodaj mąkę oraz przyprawy (sól, pieprz, czerwoną paprykę, tymianek, zioła prowansalskie) i dokładnie wymieszaj.
  • Marchewkę i i pietruszkę obierz i pokrój w półplasterki.
  • Cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę, a czosnek w plasterki.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.
  • Na dużej patelni lub w płaskim garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut. Następnie dodaj indyka i smaż, aż mięso będzie lekko zrumienione.
  • Wlej bulion/wodę, dodaj marchewkę, pietruszkę, koncentrat pomidorowy, soczewicę, gałązkę rozmarynu, ziele angielskie oraz liście laurowe, dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie, a indyk dobrze ugotowany.
  • Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki oraz natkę pietruszki i całość gotuj jeszcze ok. 20-30 minut, aż ziemniaki delikatnie zmiękną.
  • Gulasz z indyka podawaj posypany świeżą pietruszką. Doskonale smakuje z kaszą, ryżem lub pieczywem.