Strona główna » Naleśniki i placuszki » Racuchy z jabłkami babci Halinki

Racuchy z jabłkami babci Halinki

Racuchy z jabłkami babci Halinki

Racuchy z jabłkami, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz, to niezaprzeczalnie jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Jest to mega szybki, prosty i sprawdzony przepis, pochodzący z przepiśnika babci Halinki – babci Pana Męża. Przepis składa się jedynie z czterech składników, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10-15 minut. Nie zawierają drożdży, więc nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Podane z cukrem pudrem lub kleksem śmietany zachwycą nie jedno podniebienie. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz je zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Racuchy z jabłkami będą również idealne dla najmłodszych smakoszy.

Ilość porcji

15 sztuk

Czas przygotowania

35 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka

  • 2 duże jabłka

  • 1 łyżeczka sody

  • cukier puder

  • olej rzepakowy

Składniki na racuchy z jabłkami babci Halinki

Sposób przygotowania

  • Jabłka obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • W misce wymieszaj kefir/zsiadłe mleko, mąkę oraz sodę.
  • Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste.
  • Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  • Usmażone racuchy wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj z cukrem pudrem lub śmietaną.

* WSKAZÓWKI

  • Racuchy z jabłkami doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
  • Możesz je także podawać z dżemem lub konfiturą.
Racuchy z jabłkami babci Halinki z cukrem pudrem