Racuchy z jabłkami, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz, to niezaprzeczalnie jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Jest to mega szybki, prosty i sprawdzony przepis, pochodzący z przepiśnika babci Halinki – babci Pana Męża. Przepis składa się jedynie z czterech składników, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10-15 minut. Nie zawierają drożdży, więc nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Podane z cukrem pudrem lub kleksem śmietany zachwycą nie jedno podniebienie. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz je zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Racuchy z jabłkami będą również idealne dla najmłodszych smakoszy.
15 sztuk
35 minut
łatwy
Składniki
280 g mąki pszennej
400 g kefiru lub zsiadłego mleka
2 duże jabłka
1 łyżeczka sody
cukier puder
olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- W misce wymieszaj kefir/zsiadłe mleko, mąkę oraz sodę.
- Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
- Usmażone racuchy wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z cukrem pudrem lub śmietaną.
* WSKAZÓWKI
- Racuchy z jabłkami doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
- Możesz je także podawać z dżemem lub konfiturą.