
Zdrowy i pożywny posiłek w zaledwie 15 minut? Bardzo proszę, o to przepis na pyszną i ekspresową sałatkę z makaronem, tuńczykiem, świeżym ogórkiem, kukurydzą oraz suszonymi pomidorami. Do tego delikatny sos koperkowy i pełnowartościowe danie gotowe. Sałatka z makaronem świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Jeśli natomiast chcecie zachwycić smakiem swoich gości przygotujcie ją jako danie na imprezę. Możecie ją też bez problemu zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy, czy też na piknik.
2-3
15 minut
łatwy
Składniki
100 g drobnego makaronu (u mnie mini rurki) *
100 g tuńczyka w sosie własnym
30 g suszonych pomidorów w oleju
80 g świeżego ogórka
80 g kukurydzy konserwowej (mała puszka)
- Sos jogurtowy
20 g majonezu
30 g jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź na sitku, przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
- Tuńczyka oraz kukurydzę odsącz z zalewy.
- Ogórka dokładnie umyj i razem ze skórką pokrój w średniej wielkości kostkę lub paski.
- Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
- Przygotuj sos: jogurt wymieszaj razem z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do miski wrzuć kukurydzę, odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, suszone pomidory, pokrojonego ogórka, ostygnięty makaron oraz sos koperkowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę podawaj lekko schłodzoną.
* WSKAZÓWKI
- Do sałatki możecie użyć dowolnego rodzaju makaronu, jednak najlepiej sprawdzą się te o mniejszych rozmiarach.
