Strona główna » Sałatki i surówki » Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Zdrowy i pożywny posiłek w zaledwie 15 minut? Bardzo proszę, o to przepis na pyszną i ekspresową sałatkę z makaronem, tuńczykiem, świeżym ogórkiem, kukurydzą oraz suszonymi pomidorami. Do tego delikatny sos koperkowy i pełnowartościowe danie gotowe. Sałatka z makaronem świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Jeśli natomiast chcecie zachwycić smakiem swoich gości przygotujcie ją jako danie na imprezę. Możecie ją też bez problemu zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy, czy też na piknik.

Ilość porcji

2-3

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 100 g drobnego makaronu (u mnie mini rurki) *

  • 100 g tuńczyka w sosie własnym

  • 30 g suszonych pomidorów w oleju

  • 80 g świeżego ogórka

  • 80 g kukurydzy konserwowej (mała puszka)

  • Sos jogurtowy
  • 20 g majonezu

  • 30 g jogurtu naturalnego

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź na sitku, przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
  • Tuńczyka oraz kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Ogórka dokładnie umyj i razem ze skórką pokrój w średniej wielkości kostkę lub paski.
  • Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
  • Przygotuj sos: jogurt wymieszaj razem z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Do miski wrzuć kukurydzę, odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, suszone pomidory, pokrojonego ogórka, ostygnięty makaron oraz sos koperkowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Sałatkę podawaj lekko schłodzoną.

* WSKAZÓWKI

  • Do sałatki możecie użyć dowolnego rodzaju makaronu, jednak najlepiej sprawdzą się te o mniejszych rozmiarach.