Strona główna » Sałatka z pieczonym łososiem

Sałatka z pieczonym łososiem

Pyszna, lekka i pożywna sałatka z pieczonym łososiem i jajkiem, to idealny posiłek zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzi się również na imprezę w gronie przyjaciół, czy przyjęcie rodzinne. Możesz ją także zabrać ze sobą do pracy lub piknik. Prosta i szybka w przygotowaniu, a większość składników z pewnością znajdziesz w swojej lodówce. Wystarczy garść ulubionej mieszanki sałat, wędzony na ciepło lub pieczony łosoś, jajko, kilka kaparów, soczyste pomidorki koktajlowe oraz aromatyczny sos i sycące danie gotowe w kilka chwil. Sałatka z wędzonym na ciepło łososiem, to jedna z tych sałatek, która zawsze znika w oka mgnieniu i z pewnością stanie się nieodłącznym elementem każdej imprezy.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

20 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 2 duże garście ulubionej mieszanki sałat

  • 120 g pieczonego lub wędzonego na gorąco łososia

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie

  • Składniki na sos
  • 4 łyżki oliwy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka ostrej musztardy

  • 1 czubata łyżeczka miodu

  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  • Mieszankę sałat dokładnie opłucz i osusz z nadmiaru wody.
  • Łososia podziel na mniejsze kawałki.
  • Jajka oraz pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki.
  • Natkę pietruszki oraz koperek drobno posiekaj.
  • Przygotuj sos: do małego słoika wlej oliwę, sok z cytryny, miód, dodaj musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zamknij słoik i wstrząsaj nim do momentu połączenia wszystkich składników i powstania jednolitej masy.
  • Na talerzach połóż sałatę, a następnie na wierzchu rozłóż kawałki łososia, jajko, pomidorki koktajlowe oraz kapary. Całość posyp posiekanym koperkiem i polej przygotowanym wczesniej sosem.