Pyszna, lekka i pożywna sałatka z pieczonym łososiem i jajkiem, to idealny posiłek zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzi się również na imprezę w gronie przyjaciół, czy przyjęcie rodzinne. Możesz ją także zabrać ze sobą do pracy lub piknik. Prosta i szybka w przygotowaniu, a większość składników z pewnością znajdziesz w swojej lodówce. Wystarczy garść ulubionej mieszanki sałat, wędzony na ciepło lub pieczony łosoś, jajko, kilka kaparów, soczyste pomidorki koktajlowe oraz aromatyczny sos i sycące danie gotowe w kilka chwil. Sałatka z wędzonym na ciepło łososiem, to jedna z tych sałatek, która zawsze znika w oka mgnieniu i z pewnością stanie się nieodłącznym elementem każdej imprezy.
2
20 minut
łatwy
Składniki
2 duże garście ulubionej mieszanki sałat
120 g pieczonego lub wędzonego na gorąco łososia
kilka pomidorków koktajlowych
2 jajka
1 łyżeczka posiekanego koperku
2 łyżeczki kaparów w zalewie
- Składniki na sos
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ostrej musztardy
1 czubata łyżeczka miodu
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Mieszankę sałat dokładnie opłucz i osusz z nadmiaru wody.
- Łososia podziel na mniejsze kawałki.
- Jajka oraz pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki.
- Natkę pietruszki oraz koperek drobno posiekaj.
- Przygotuj sos: do małego słoika wlej oliwę, sok z cytryny, miód, dodaj musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zamknij słoik i wstrząsaj nim do momentu połączenia wszystkich składników i powstania jednolitej masy.
- Na talerzach połóż sałatę, a następnie na wierzchu rozłóż kawałki łososia, jajko, pomidorki koktajlowe oraz kapary. Całość posyp posiekanym koperkiem i polej przygotowanym wczesniej sosem.