Strona główna » Ryż i kasze » Wege sałatka z ryżem

Wege sałatka z ryżem

Wege sałatka z ryżem

Na obiad, na kolację, a może piknik? Pyszna, zdrowa i mega pożywna wege sałatka z ryżem i tuńczykiem, pełna smakowitych dodatków, poleca się dzisiaj do spróbowania. Przygotowanie sałatki to dosłownie kilka chwil, a wszystkie potrzebne składniki znajdziesz zapewne w sklepie za rogiem albo we własnej lodówce. Wege sałatka z ryżem jest też doskonałym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który pozostał Wam po przygotowaniu innego dania. Wystarczy dodać tuńczyka w oliwie, ciecierzycę, oliwki, suszone pomidory, chrupiącego ogórka, kilka pomidorków koktajlowych oraz ogórka kiszonego, który nada sałatce wyrazistego smaku. Przepis możesz dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

20 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 100 g ryżu

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie

  • 70 g ciecierzycy w zalewie

  • 50 g suszonych pomidorów w oleju

  • 1 kiszony ogórek

  • 10 oliwek

  • 0,5 średniej wielkości świeżego ogórka

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na wege sałatkę z ryżem

Sposób przygotowania

  • Ryż ugotuj na sypko, pozostaw do ostygnięcia.
  • Tuńczyka rozdrobnij widelcem, ciecierzyce odsącz z zalewy.
  • Oliwki i pomidory pokrój w plasterki, suszone pomidory w paski, natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Świeżego i kiszonego ogórka pokrój na drobne plasterki.
  • Do salaterki przełóż ostygnięty ryż, dodaj rozdrobnionego tuńczyka, ciecierzycę, pokrojone pomidorki, ogórki, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwki.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Jeśli sałatka jest zbyt sucha dodaj trochę oliwy lub oleju z suszonych pomidorów.

* WSKAZÓWKI

  • Najlepiej sprawdzi się tutaj ryż sypki, odpowiedni będzie długoziarnisty np. jaśminowy lub basmati, który zawiera najmniej skrobi, odpowiadającej za sklejanie się ziaren.
  • Sałatkę możesz dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki.
Wege sałatka z ryżem, oliwkami i pomidorkami