Na obiad, na kolację, a może piknik? Pyszna, zdrowa i mega pożywna wege sałatka z ryżem i tuńczykiem, pełna smakowitych dodatków, poleca się dzisiaj do spróbowania. Przygotowanie sałatki to dosłownie kilka chwil, a wszystkie potrzebne składniki znajdziesz zapewne w sklepie za rogiem albo we własnej lodówce. Wege sałatka z ryżem jest też doskonałym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który pozostał Wam po przygotowaniu innego dania. Wystarczy dodać tuńczyka w oliwie, ciecierzycę, oliwki, suszone pomidory, chrupiącego świeżego ogórka, kilka pomidorków koktajlowych oraz ogórka kiszonego, który nada sałatce wyrazistego smaku. Przepis możesz dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki.
2
20 minut
łatwy
Składniki
100 g ryżu
1 puszka tuńczyka w oliwie
70 g ciecierzycy w zalewie
50 g suszonych pomidorów w oleju
1 kiszony ogórek
10 oliwek
0,5 średniej wielkości świeżego ogórka
kilka gałązek natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj na sypko, pozostaw do ostygnięcia.
- Tuńczyka rozdrobnij widelcem, ciecierzyce odsącz z zalewy.
- Oliwki i pomidory pokrój w plasterki, suszone pomidory w paski, natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Świeżego i kiszonego ogórka pokrój na drobne plasterki.
- Do salaterki przełóż ostygnięty ryż, dodaj rozdrobnionego tuńczyka, ciecierzycę, pokrojone pomidorki, ogórki, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli sałatka jest zbyt sucha dodaj trochę oliwy lub oleju z suszonych pomidorów.
* WSKAZÓWKI
- Najlepiej sprawdzi się tutaj ryż sypki, odpowiedni będzie długoziarnisty np. jaśminowy lub basmati, który zawiera najmniej skrobi, odpowiadającej za sklejanie się ziaren.
- Sałatkę możesz dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki.