
Szukasz pomysłu na lekką, a zarazem sycącą sałatkę z tuńczykiem? Ten przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia i oka! Tuńczyk, czerwona kapusta, jajka, marchewka i czerwona papryka tworzą zgrany zespół, który doskonale komponuje się z kremowym sosem jogurtowo-majonezowym. To idealna propozycja na lunch, kolację lub jako kolorowy dodatek do obiadu. A do tego pełna wartości odżywczych. Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku – sałatka z tuńczykiem i czerwoną kapustą to świetny sposób, by połączyć zdrowe składniki z wyrazistym smakiem.
Jak podawać sałatkę z tuńczykiem? Możesz ją podać jako samodzielne danie – idealne na szybki lunch. Na kanapkach lub z chrupiącą bagietką, albo w szklanych pucharkach na eleganckich przyjęciach.
4 – 5
30 minut
łatwy
Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jajka
40 g marchewki
70 g czerwonej kapusty
50 g czerwonej papryki
1 ogórek kiszony lub konserwowy
- Sos
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki ostrej musztardy
sól i pieprz

Sposób przygotowania
- Czerwoną kapustę drobno poszatkuj.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i delikatnie rozdrobnij widelcem.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, paprykę oraz jajka pokrój w średniej wielkości kostkę.
- W miseczce połącz jogurt naturalny z majonezem i musztardą.
- Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj sos, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę możesz schłodzić przed podaniem lub serwować od razu.