
Sałatka z wędzonym twarogiem i warzywami to kolejny ekspresowy przepis na pyszny, zdrowy i pożywny posiłek. Banalna w przygotowaniu, pozwoli zaspokoić nawet największy głód. Talerz pełen świeżych i chrupiących warzyw wzbogacony dodatkiem wędzonego twarogu sprawia, że zwykła sałatka zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Idealna propozycja zarówno na szybki lunch, jak i lekką kolację. Będzie też świetnym dodatkiem do dań z grilla. Przepis możecie dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Sałatka z wędzonym twarogiem i warzywami to idealna baza do własnych improwizacji.
1
10 minut
łatwe
Składniki
2 średniej wielkości świeże ogórki
duża garść pomidorków koktajlowych lub duży pomidor malinowy
6 zielonych oliwek
1 mała cebula dymka
60 g wędzonego twarogu
1 łyżeczka nasion słonecznika
oliwa z oliwek
świeże zioła: tymianek, bazylia itp. (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
- Warzywa dokładnie umyj i osusz.
- Pomidorki koktajlowe podziel na połówki, a pomidora malinowego pokrój w dużą kostkę.
- Ogórki obierz i pokrój na grubsze plasterki lub półplasterki, ok. 1 cm.
- Cebulę dymkę posiekaj na cienkie półplasterki.
- Twaróg wędzony rozdrobnij widelcem lub podziel na mniejsze kawałki.
- Oliwki i pokrój na plasterki.
- Do głębokiego talerza lub salaterki przełóż pokrojone pomidory, ogórki, oliwki oraz cebulę. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
- Pokrojone warzywa posyp rozdrobnionym wędzonym twarogiem, nasionami słonecznika, świeżymi ziołami i całość polej oliwą z oliwek.
- Sałatka doskonale smakuje solo, jak i w towarzystwie pysznego domowego chleba na zakwasie albo grzanek.
