Strona główna » Sałatki i surówki » Sałatka z wędzonym twarogiem i warzywami

Sałatka z wędzonym twarogiem i warzywami

Sałatka z wędzonym twarogiem i warzywami to kolejny ekspresowy przepis na pyszny, zdrowy i pożywny posiłek. Banalna w przygotowaniu, pozwoli zaspokoić nawet największy głód. Talerz pełen świeżych i chrupiących warzyw wzbogacony dodatkiem wędzonego twarogu sprawia, że zwykła sałatka zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Idealna propozycja zarówno na szybki lunch, jak i lekką kolację. Będzie też świetnym dodatkiem do dań z grilla. Przepis możecie dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Sałatka z wędzonym twarogiem i warzywami to idealna baza do własnych improwizacji.

Ilość porcji

1

Czas przygotowania

10 minut

Poziom trudności

łatwe

Składniki

  • 2 średniej wielkości świeże ogórki

  • duża garść pomidorków koktajlowych lub duży pomidor malinowy

  • 6 zielonych oliwek

  • 1 mała cebula dymka

  • 60 g wędzonego twarogu

  • 1 łyżeczka nasion słonecznika

  • oliwa z oliwek

  • świeże zioła: tymianek, bazylia itp. (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Warzywa dokładnie umyj i osusz.
  • Pomidorki koktajlowe podziel na połówki, a pomidora malinowego pokrój w dużą kostkę.
  • Ogórki obierz i pokrój na grubsze plasterki lub półplasterki, ok. 1 cm.
  • Cebulę dymkę posiekaj na cienkie półplasterki.
  • Twaróg wędzony rozdrobnij widelcem lub podziel na mniejsze kawałki.
  • Oliwki i pokrój na plasterki.
  • Do głębokiego talerza lub salaterki przełóż pokrojone pomidory, ogórki, oliwki oraz cebulę. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
  • Pokrojone warzywa posyp rozdrobnionym wędzonym twarogiem, nasionami słonecznika, świeżymi ziołami i całość polej oliwą z oliwek.
  • Sałatka doskonale smakuje solo, jak i w towarzystwie pysznego domowego chleba na zakwasie albo grzanek.