Sernik warzony, to sernik bez pieczenia, który pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, a przepis na niego pochodzi z przepiśnika mojej babci. Sernik na zimno jest delikatny w smaku, a co najważniejsze, obłędnie pyszny. Powstaje on na bazie własnoręcznie przygotowanego sera i mimo iż jego przygotowanie wymaga trochę czasu, to gwarantuję Wam, że ten smak jest tego wart.
Ilość porcji
tortownica 24 cm
Czas przygotowania
40 minut + czas chłodzenia
Poziom trudności
średni
Składniki
3 l mleka 3,2 %
500 ml śmietany 18%
6 jajek
100 g cukru pudru*
250 g masła
1 łyżka kakao
1 galaretka
400 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż folią aluminiową.
- Galaretkę zalej wrzącą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Mleko przelej do garnka i zagotuj. W międzyczasie dokładnie zmiksuj jajka razem ze śmietaną.
- Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz ogień, wlej zmiksowane jajka ze śmietaną i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Od czasu do czasu mieszając podgrzewaj mleko około 20-25 minut. Mleko nie powinno się gotować, a jedynie podgrzewać. W trakcie podgrzewania mleko zacznie się warzyć i twarożek wyraźnie zacznie oddzielać się od serwatki.
- Sitko wyłóż gazą i przelej na nie zawartość garnka, odstaw do ostygnięcia.
- Zmiksuj masło z cukrem na gładką masę, a następnie dodawaj stopniowo wystudzony ser i miksuj do momentu, aż składniki się połączą.
- Powstałą masę serową podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj masę.
- Na dno tortownicy wyłóż najpierw masę kakaową, a następnie pozostałą jasną masę serową.
- Na wierzch wylej tężejącą galaretkę i wstaw sernik do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
* WSKAZÓWKI
- Zamiast galaretki możesz polać sernik polewą czekoladową.
- Do sernika możesz również dodać ulubione bakalie.
- Ilość cukru zależy od Twoich preferencji, możesz go dodać mniej lub więcej.