Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Sernik bez pieczenia

Sernik bez pieczenia

Sernik warzony, to sernik bez pieczenia, który pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, a przepis na niego pochodzi z przepiśnika mojej babci. Sernik na zimno jest delikatny w smaku, a co najważniejsze, obłędnie pyszny. Powstaje on na bazie własnoręcznie przygotowanego sera i mimo iż jego przygotowanie wymaga trochę czasu, to gwarantuję Wam, że ten smak jest tego wart.

Ilość porcji

tortownica 24 cm

Czas przygotowania

40 minut + czas chłodzenia

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 3 l mleka 3,2 %

  • 500 ml śmietany 18%

  • 6 jajek

  • 100 g cukru pudru*

  • 250 g masła

  • 1 łyżka kakao

  • 1 galaretka

  • 400 ml gorącej wody

Sposób przygotowania

  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż folią aluminiową.
  • Galaretkę zalej wrzącą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Mleko przelej do garnka i zagotuj. W międzyczasie dokładnie zmiksuj jajka razem ze śmietaną.
  • Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz ogień, wlej zmiksowane jajka ze śmietaną i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Od czasu do czasu mieszając podgrzewaj mleko około 20-25 minut. Mleko nie powinno się gotować, a jedynie podgrzewać. W trakcie podgrzewania mleko zacznie się warzyć i twarożek wyraźnie zacznie oddzielać się od serwatki.
  • Sitko wyłóż gazą i przelej na nie zawartość garnka, odstaw do ostygnięcia.
  • Zmiksuj masło z cukrem na gładką masę, a następnie dodawaj stopniowo wystudzony ser i miksuj do momentu, aż składniki się połączą.
  • Powstałą masę serową podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj masę.
  • Na dno tortownicy wyłóż najpierw masę kakaową, a następnie pozostałą jasną masę serową.
  • Na wierzch wylej tężejącą galaretkę i wstaw sernik do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

* WSKAZÓWKI

  • Zamiast galaretki możesz polać sernik polewą czekoladową.
  • Do sernika możesz również dodać ulubione bakalie.
  • Ilość cukru zależy od Twoich preferencji, możesz go dodać mniej lub więcej.