Strona główna » Desery » Sernik

Sernik

Sernik to prawdopodobnie najpopularniejsze ciasto nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. To nieodłączny element różnych świąt oraz spotkań rodzinnych. Pyszny, delikatny i lekko kremowy w smaku zawsze znajdzie swoich wielbicieli. W zależności od kraju przygotowuje się go z różnych rodzajów sera, a przepisów na jego przygotowanie znajdziecie całe mnóstwo. Ja ma dziś dla Was przepis na przepyszny sernik mojej mamy, który zawsze się udaje i znika w oka mgnieniu. Sernik wbrew pozorom, to bardzo proste ciasto, którego podstawą jest dobrej jakości twaróg oraz przestrzeganie kilku istotnych zasad, o których przeczytacie poniżej.

Ilość porcji

tortownica 26 cm

Czas przygotowania

30 minut + czas pieczenia

Poziom trudności

średn

Składniki

  • 1 kg twarogu w wiaderku

  • 6-7 jajek (ok. 400 g)

  • 40 g budyniu śmietankowego

  • 150 g ksylitolu lub cukru

  • herbatniki typu petit beurre lub biszkopty

Sposób przygotowania

  • Twaróg oraz jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie rozłóż herbatniki lub biszkopty.
  • Na dole piekarnika postaw naczynie z wodą, a następnie nagrzej piekarnik do temperatury 160°C (góra-dół).
  • Oddziel żółtka od białek. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj ok. 1 minutę, a następnie do lekko ubitej piany wsyp więcej niż połowę (ok. 100 g) ksylitolu/cukuru i ubijaj jeszcze 5 minut, do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany.
  • W osobnym naczyniu żółtka utrzyj z pozostałą ilością ksylitolu/cukru na puszystą masę.
  • Do ubitej masy jajecznej dodaj twaróg oraz budyń i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem lub łyżką.
  • Do masy serowej dodaj wcześniej ubitą pianę i za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.
  • Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz ok. 1,5 h.
  • Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku na ok. 30-40 minut, a następnie wyjmij formę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

* WSKAZÓWKI

  • Aby sernik nie opadł, nie wyjmuj go z piekarnika zaraz po upieczeniu.
  • W zależności od preferencji możesz dodać mniej lub więcej ksylitolu/cukru.
  • Sernik możesz również upiec bez spodu z herbatników.