Strona główna » Makarony i inne kluski » Spaghetti à la Aglio olio z cukinią

Spaghetti à la Aglio olio z cukinią

Spaghetti à la Aglio olio z cukinią

Penne, fusilli, pappardelle, a może spaghetti? Makarony to produkty bez, których nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Uwielbiam je za to, że stanowią doskonałą bazę do kulinarnych improwizacji. Wystarczy kilka składników, a pyszny i sycący posiłek będzie gotowy w dosłownie kilkanaście minut. Dziś mam dla Was jeden z takich prostych i super szybkich przepisów. Jest to moja wariacja słynnego spaghetti aglio, olio e peperoncino, czyli klasyk z lekkim twistem, wzbogacony cukinią i boczkiem.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

20 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • boczek*

  • 3 duże ząbki czosnku

  • 1 papryczka chili

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • kilka łyżek oliwy z oliwek

  • mieszanka przypraw: suszone oregano, tymianek, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem (wedle uznania)

Składniki na spaghetti à la Aglio olio z cukinią

Sposób przygotowania

  • Cukinię pokrój w półplasterki lub ćwiartki.
  • Czosnek oraz papryczkę chilli posiekaj na plasterki.
  • Boczek pokrój w paski.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj boczek i podsmażaj go, aż lekko się zrumieni.
  • Do podsmażonego boczku dodaj plasterki czosnku oraz chilli, wymieszaj, a następnie dodaj cukinię i smaż dalej, aż cukinia lekko zmięknie.
  • Międzyczasie kiedy wszystko się smaży, w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente.
  • Kiedy makaron jest już gotowy, odcedź go i dodaj bezpośrednio na patelnię z podsmażonym boczkiem i warzywami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem wymieszaj.
  • Całość na końcu polej oliwą z oliwek.

* WSKAZÓWKI

  • Boczek można zastąpić np. szynką długodojrzewającą lub nie dodawać go wcale, jeśli masz ochotę na makaron w wersji wegetariańskiej.
Spaghetti à la Aglio olio z cukinią, boczkiem i papryczką