Penne, fusilli, pappardelle, a może spaghetti? Makarony to produkty bez, których nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Uwielbiam je za to, że stanowią doskonałą bazę do kulinarnych improwizacji. Wystarczy kilka składników, a pyszny i sycący posiłek będzie gotowy w dosłownie kilkanaście minut. Dziś mam dla Was jeden z takich prostych i super szybkich przepisów. Jest to moja wariacja słynnego spaghetti aglio, olio e peperoncino, czyli klasyk z lekkim twistem, wzbogacony cukinią i boczkiem.
2
20 minut
łatwy
Składniki
200 g makaronu spaghetti
1 średniej wielkości cukinia
boczek*
3 duże ząbki czosnku
1 papryczka chili
garść posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek oliwy z oliwek
mieszanka przypraw: suszone oregano, tymianek, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem (wedle uznania)
Sposób przygotowania
- Cukinię pokrój w półplasterki lub ćwiartki.
- Czosnek oraz papryczkę chilli posiekaj na plasterki.
- Boczek pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj boczek i podsmażaj go, aż lekko się zrumieni.
- Do podsmażonego boczku dodaj plasterki czosnku oraz chilli, wymieszaj, a następnie dodaj cukinię i smaż dalej, aż cukinia lekko zmięknie.
- Międzyczasie kiedy wszystko się smaży, w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente.
- Kiedy makaron jest już gotowy, odcedź go i dodaj bezpośrednio na patelnię z podsmażonym boczkiem i warzywami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem wymieszaj.
- Całość na końcu polej oliwą z oliwek.
* WSKAZÓWKI
- Boczek można zastąpić np. szynką długodojrzewającą lub nie dodawać go wcale, jeśli masz ochotę na makaron w wersji wegetariańskiej.