Jeśli zastanawiacie się czy warto jeść surówki, to odpowiedź brzmi zdecydowanie TAK! Są nie tylko smaczne, ale też pełne witamin i minerałów. To również świetny sposób na wprowadzenie warzyw i owoców do codziennej diety. Surówki tak naprawdę nigdy się nie nudzą, ponieważ w zależności od pory roku i dostępności sezonowych warzyw oraz owoców można je dowolnie modyfikować. Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepisz na surówkę z czerwonej kapusty, którą przygotujecie w dosłownie kilka chwil. Surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek nie tylko do dań obiadowych, ale również burgerów i dań z grilla. Pyszna i lekko chrupiąca surówka o lekko słodko-kwaśnym smaku idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju rybami oraz mięsem.
4-5
25 minut
łatwy
Składniki
400 g czerwonej kapusty
70 ml octu spirytusowego
1 mała czerwona cebula (ok. 40 g)
2 łyżeczki cukru/ksylitolu
1 czubata łyżeczka soli
250 ml wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Z kapusty usuń uszkodzone liście, wytnij głąb i drobno poszatkuj.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Do garnka (takiego, który pomieści kapustę) wlej wodę, ocet, dodaj cukier/ksylitol, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie wrzuć kapustę i całość dokładnie wymieszaj. Powstała zalewa powinna w całości przykryć kapustę. W razie potrzeby dolej więcej wody. Kapustę gotuj w zalewie ok. 15 minut, a następnie dodaj cebulę, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut, do momentu, aż kapusta i cebula delikatnie zmiękną, ale wciąż pozostaną jędrne i chrupiące.
- Obgotowaną kapustę z cebulą odcedź na sitku i pozostaw do ostygnięcia.
- Kiedy kapusta przestygnie przełóż ją do salaterki, dodaj olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj.