Strona główna » Sałatki i surówki » Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Jeśli zastanawiacie się czy warto jeść surówki, to odpowiedź brzmi zdecydowanie TAK! Są nie tylko smaczne, ale też pełne witamin i minerałów. To również świetny sposób na wprowadzenie warzyw i owoców do codziennej diety. Surówki tak naprawdę nigdy się nie nudzą, ponieważ w zależności od pory roku i dostępności sezonowych warzyw oraz owoców można je dowolnie modyfikować. Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepisz na surówkę z czerwonej kapusty, którą przygotujecie w dosłownie kilka chwil. Surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek nie tylko do dań obiadowych, ale również burgerów i dań z grilla. Pyszna i lekko chrupiąca surówka o lekko słodko-kwaśnym smaku idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju rybami oraz mięsem.

Servings

4-5

Prep time

25 minut

Cooking time

łatwy

Składniki

  • 400 g czerwonej kapusty

  • 70 ml octu spirytusowego

  • 1 mała czerwona cebula (ok. 40 g)

  • 2 łyżeczki cukru/ksylitolu

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 250 ml wody

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  • Z kapusty usuń uszkodzone liście, wytnij głąb i drobno poszatkuj.
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Do garnka (takiego, który pomieści kapustę) wlej wodę, ocet, dodaj cukier/ksylitol, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie wrzuć kapustę i całość dokładnie wymieszaj. Powstała zalewa powinna w całości przykryć kapustę. W razie potrzeby dolej więcej wody. Kapustę gotuj w zalewie ok. 15 minut, a następnie dodaj cebulę, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut, do momentu, aż kapusta i cebula delikatnie zmiękną, ale wciąż pozostaną jędrne i chrupiące.
  • Obgotowaną kapustę z cebulą odcedź na sitku i pozostaw do ostygnięcia.
  • Kiedy kapusta przestygnie przełóż ją do salaterki, dodaj olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj.