
Kalarepa to pyszne i zdrowe warzywo, jednak dość mocno niedoceniane w kuchni. Znajduje się w niej wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kalarepa ma delikatny w smaku, słodkawy i chrupiący miąższ, dzięki czemu świetnie sprawdza się w różnego rodzaju surówkach. Jedną z moich ulubionych jest surówka z kalarepy i rzodkiewki, z dodatkiem czosnkowo-koperkowego sosu jogurtowego. Idealna jako dodatek do dań obiadowych, ale również jako samodzielna przekąska.
2-3
15 minut
łatwy
Składniki
2 kalarepy (ok. 600 g)
10 rzodkiewek (ok. 150 g)
sól
- Sos
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kokosowej
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku
sól

Sposób przygotowania
- Na początku przygotuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, dopraw do smaku solą i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rzodkiewkę pokrój na cienkie półplasterki.
- Kalarepę umyj i obierz ze skóry. Możesz obrać ją grubiej, ponieważ wierzchnia warstwa jest dość twarda i niezbyt smaczna. Następnie pokrój kalarepę w wąskie słupki lub na drobne, cienkie plasterki.
- Do miski przełóż pokrojoną kalarepę i rzodkiewkę, posól odrobinę, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Warzywa powinny delikatnie zmięknąć, ale w dalszym ciągu pozostać chrupiące.
- Nadmiar powstałego soku odlej, a następnie do warzyw dodaj wcześniej przygotowany sos i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Surówka z kalarepy i rzodkiewki będzie świetnym dodatkiem np. do kotletów mielonych i młodych ziemniaków.
