Strona główna » Surówka z kapusty i ogórków konserwowych

Surówka z kapusty i ogórków konserwowych

Surówki to doskonały sposób na wzbogacenie codziennych posiłków o dodatkową porcję witamin i minerałów. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na prostą i szybką surówkę z młodej kapusty z dodatkiem ogórków konserwowych oraz koperku. Ta lekka i chrupiąca surówka jest idealnym dodatkiem do obiadu, który przygotujesz w kilka chwil. Świetnie komponuje się z różnymi daniami mięsnymi i rybnymi, a także jako dodatek do burgerów oraz kanapek.

Ta prosta i szybka surówka z młodej kapusty z ogórkiem konserwowym to doskonały sposób na dodanie zdrowych warzyw do codziennych posiłków. Jest nie tylko łatwa do przygotowania, ale również pełna świeżych, chrupiących składników, które z pewnością urozmaicą Twój stół.

Ilość porcji

3-4

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 0,5 małej główki białej kapusty

  • 4-5 średniej wielkości ogórków konserwowych

  • 1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 płaska łyżeczka musztardy

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Kapustę drobno poszatkuj.
  • Ogórki konserwowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko i odsącz z nadmiaru zalewy.
  • Koperek drobno posiekaj.
  • Do miski przełóż poszatkowaną kapustę i lekko oprósz solą, wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut.
  • Do kapusty dodaj odsączone ogórki, koperek, jogurt, majonez oraz musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Surówkę podawaj od razu lub przechowuj w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się przegryzły.