Warzywa to produkty bez, których nie wyobrażam sobie chyba żadnego posiłku. Jedną z moich ulubionych form ich wykorzystania są właśnie surówki, stanowiące doskonały dodatek do obiadu. W moim rodzinnym domu niezastąpionym mistrzem w przygotowywaniu surówek jest mój tata. Z kilku warzyw i dodatków potrafi wyczarować niepowtarzalny smak. To właśnie słowo “niepowtarzalny” ma tutaj kluczowe znaczenie, ponieważ nie ważne jak dokładnie starałabym się odtworzyć podany przez niego przepis, to ten nieuchwytny smak jest nie do podrobienia. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować moją wersję szybkiej i jednoczenie pysznej surówki z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki oraz ogórka konserwowego. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil.
4-5
20 minut
łatwy
Składniki
0,5 główki kapusty pekińskiej
4 średniej wielkości ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
Sposób przygotowania
- Kapustę pekińską drobno poszatkuj.
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Jogurt wymieszaj razem z majonezem.
- Kapustę, ogórki oraz paprykę przełóż do dużej miski, dodaj majonez połączony z jogurtem i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą do smaku, jeśli będzie taka potrzeba.