
etu naturalnego lub śmietany to chyba znany każdemu klasyk wśród surówek. Zapewne wielu z Was pamięta ją jeszcze z czasów dzieciństwa, a moim domu, to jeden z najczęściej pojawiających się dodatków do obiadu. Jest pyszna i zdrowa, a do tego ekspresowa w przygotowaniu. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Surówka z marchewki to również świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw w codziennej diecie. Pasuje idealnie do dań mięsnych, ryb, ale również samodzielnie , jako przekąska.
Ilość porcji
4 – 5
Czas przygotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
3 duże marchewki (ok. 300 g)
2 duże jabłka (ok. 400 g)
4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
1 łyżka soku z cytryny
cukier lub ksylitol do smaku

Sposób przygotowania
- Marchewkę oraz jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Stare jabłka skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i dokładnie wymieszaj.
- Do salaterki przełóż startą marchewkę oraz jabłka, dodaj jogurt lub śmietanę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku cukrem lub ksylitolem jeśli surówka jest dla Ciebie mało słodka.
