Strona główna » Sałatki i surówki » Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

etu naturalnego lub śmietany to chyba znany każdemu klasyk wśród surówek. Zapewne wielu z Was pamięta ją jeszcze z czasów dzieciństwa, a moim domu, to jeden z najczęściej pojawiających się dodatków do obiadu. Jest pyszna i zdrowa, a do tego ekspresowa w przygotowaniu. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Surówka z marchewki to również świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw w codziennej diecie. Pasuje idealnie do dań mięsnych, ryb, ale również samodzielnie , jako przekąska.

Ilość porcji

4 – 5

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 3 duże marchewki (ok. 300 g)

  • 2 duże jabłka (ok. 400 g)

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • cukier lub ksylitol do smaku

Sposób przygotowania

  • Marchewkę oraz jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Stare jabłka skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i dokładnie wymieszaj.
  • Do salaterki przełóż startą marchewkę oraz jabłka, dodaj jogurt lub śmietanę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku cukrem lub ksylitolem jeśli surówka jest dla Ciebie mało słodka.