Szarlotka jest jednym z tych klasyków wśród ciast, którego przedstawiać chyba nikomu nie trzeba. Kruche ciasto w połączeniu z prażonymi jabłkami i nutą cynamonu, to smak jedyny w swoim rodzaju. Podana z gałką waniliowych lodów i bitą śmietaną, aż się prosi o dokładkę. Najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym, kiedy wybór jabłek mamy już ogromy. Jeśli chodzi o gatunki to do szarlotki najlepiej sprawdzą się kwaśne odmiany jak szara reneta czy antonówka. Poniższy przepis jest bardzo szybki i prosty, ponieważ nie wymaga stolnicy ani wałka. Wystarczy, że schłodzone ciasto zetrzesz na tarce o grubych oczkach.
Details
forma 25×36 cm
60 minut
średni
Składniki
- Nadzienie
1,5 – 2 kg jabłek *
3 łyżeczki cynamonu
- Ciasto
500 g mąki pszennej
0,5 szklanki zmielonego ksylitolu lub cukru pudru
370 g zimnego masła
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo
cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania
- Nadzienie
- Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Pokrojone jabłka przełóż do garnka i smaż na średnim ogniu ok. 15 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać, pod koniec dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut.
- Ciasto
- Cukier, proszek do pieczenia oraz całe jajka ubij na puszystą masę.
- Ubitą masę połącz z resztą składników i wyrób ciasto. Powinno mieć dość plastyczną konsystencję.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 15 minut, do schłodzenia.
- Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Formę o wymiarach 36×25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyjmij z zamrażalnika 2/3 schłodzonego ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem, wyrównaj i delikatnie przyklep. Pozostałą część ciasta pozostaw w zamrażalniku.
- Blaszkę ze startym ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj je, aż będzie lekko przyrumienione.
- Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wyłóż na nie uprażone jabłka.
- Wyjmij z zamrażalnika pozostałą część ciasta i zetrzyj na wyłożone wcześniej jabłka, wyrównaj, delikatnie przyklep.
- Blaszkę z ciastem ponownie wstaw do piekarnika i podpiekaj do zrumienienia.
- Upieczoną szarlotkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Podawaj posypaną cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub lodami.
* WSKAZÓWKI
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Zmielony ksylitol możesz zastąpić zwykłym cukrem pudrem.
- Ciasto przed włożeniem do zamrażalnika warto uformować w rulon, wtedy równomiernie się schłodzi.
- Do szarlotki najlepiej sprawdzą się kwaśne odmiany, jak szara reneta czy antonówka.