Strona główna » Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka z jabłkami i kawą

Szarlotka jest jednym z tych klasyków wśród ciast, którego przedstawiać chyba nikomu nie trzeba. Kruche ciasto w połączeniu z prażonymi jabłkami i nutą cynamonu, to smak jedyny w swoim rodzaju. Podana z gałką waniliowych lodów i bitą śmietaną, aż się prosi o dokładkę. Najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym, kiedy wybór jabłek mamy już ogromy. Jeśli chodzi o gatunki to do szarlotki najlepiej sprawdzą się kwaśne odmiany jak szara reneta czy antonówka. Poniższy przepis jest bardzo szybki i prosty, ponieważ nie wymaga stolnicy ani wałka. Wystarczy, że schłodzone ciasto zetrzesz na tarce o grubych oczkach.

Details

Ilość porcji

forma 25×36 cm

Czas przygotowania

60 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • Nadzienie
  • 1,5 – 2 kg jabłek *

  • 3 łyżeczki cynamonu

  • Ciasto
  • 500 g mąki pszennej

  • 0,5 szklanki zmielonego ksylitolu lub cukru pudru

  • 370 g zimnego masła

  • 2 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania ciasta

Składniki na szarlotkę

Sposób przygotowania

  • Nadzienie
  • Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Pokrojone jabłka przełóż do garnka i smaż na średnim ogniu ok. 15 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać, pod koniec dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut.
  • Ciasto
  • Cukier, proszek do pieczenia oraz całe jajka ubij na puszystą masę.
  • Ubitą masę połącz z resztą składników i wyrób ciasto. Powinno mieć dość plastyczną konsystencję.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 15 minut, do schłodzenia.
  • Wykonanie
  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Formę o wymiarach 36×25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyjmij z zamrażalnika 2/3 schłodzonego ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem, wyrównaj i delikatnie przyklep. Pozostałą część ciasta pozostaw w zamrażalniku.
  • Blaszkę ze startym ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj je, aż będzie lekko przyrumienione.
  • Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wyłóż na nie uprażone jabłka.
  • Wyjmij z zamrażalnika pozostałą część ciasta i zetrzyj na wyłożone wcześniej jabłka, wyrównaj, delikatnie przyklep.
  • Blaszkę z ciastem ponownie wstaw do piekarnika i podpiekaj do zrumienienia.
  • Upieczoną szarlotkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  • Podawaj posypaną cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub lodami.

* WSKAZÓWKI

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Zmielony ksylitol możesz zastąpić zwykłym cukrem pudrem.
  • Ciasto przed włożeniem do zamrażalnika warto uformować w rulon, wtedy równomiernie się schłodzi.
  • Do szarlotki najlepiej sprawdzą się kwaśne odmiany, jak szara reneta czy antonówka.
Szarlotka z jabłkami i cynamonem