W tłusty czwartek pączki to podstawa. Z cukrem pudrem, lukrem, konfiturą, adwokatem, a może czekoladą? Dla każdego takie, jakie lubi najbardziej. Przygotowanie tradycyjnych pączków na drożdżach jest jednak dość pracochłonne, ponieważ ciasto wymaga wyrastania, a tym samym większej ilości czasu. Dzisiaj mam dla Was przepis na równie pyszne, a jednocześnie ekspresowe w przygotowaniu mini pączki z serka homogenizowanego. Ciasto nie wymaga wyrastania, wystarczy tylko zmieszać ze sobą składniki i od razu je smażyć. Mini pączki z serkiem waniliowym przypominają w smaku oponki serowe, są puszyste i delikatne w środku. Takie samodzielnie zrobione pyszności będą smakowały o niebo lepiej niż pączki ze sklepu. Nie zawierają bowiem sztucznych dodatków czy konserwantów. Są naturalnie puszyste i po prostu smakowite! By zrobić te pyszne mini pączki bez drożdży, nie musisz wcale czekać do tłustego czwartku. Każda okazja jest dobra, by skosztować tych słodkości. Będą idealnym pomysłem na poczęstunek dla gości. To przepyszny dodatek do kawy czy herbaty. Domowe wyroby stanowią świetną alternatywę dla gotowych pączków czy faworków, ponieważ przepisy możesz dowolnie modyfikować, dopasowując je do swoich potrzeb
ok. 45 mini pączków
30 minut
łatwy
Składniki
280 g waniliowego serka homogenizowanego
250 g mąki pszennej
2 średniej wielkości jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) *
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Do miski wbij jajka, dodaj serek waniliowy i wymieszaj trzepaczką.
- Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz spirytus. Całość wymieszaj dokładnie łyżką, do połączenia składników. Ciasto powinno mieć dość gęstą i kleistą konsystencję.
- Do płaskiego szerokiego garnka wlej olej (na 3-4 cm jego wysokości) i rozgrzej do temperatury 180°C. Gdy olej będzie już odpowiednio gorący za pomocą małej łyżeczki nabieraj niewielkie porcje ciasta (wielkości orzecha włoskiego) i zsuwaj je do rozgrzanego oleju. Przed nabraniem ciasta warto zamoczyć łyżeczkę w gorącym oleju, dzięki czemu ciasto łatwiej zsunie się z łyżeczki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40-45 mini pączków, jednak ich ilość zależy od wielkości wykładanego ciasta.
- Pączków nie musisz odwracać, ponieważ po wypłynięciu na powierzchnie i przyrumienieniu się z jednej strony powinny same się obrócić.
- Usmażone pączki wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
- Gotowe pączki podawaj oprószone cukrem pudrem.
* WSKAZÓWKI
- Pamiętaj, że po włożeniu pączków do gorącego tłuszczu jego temperatura spadnie, w związku z tym warto co jakiś czas sprawdzić jej wysokość (najlepiej za pomocą termometru kuchennego) i w razie potrzeby zwiększyć ogień, tak aby utrzymać temperaturę w granicach 175°C-180°C. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki mocno się przyrumienią, jednak w środku mogą pozostać surowe. Z kolei zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki wchłoną dużą ilość oleju.
- Staraj się aby porcje ciasta nie były zbyt duże, wtedy pączki równomiernie się usmażą.
- Dodatek spirytusu sprawia, że pączki w trakcie smażenia wciągają mniej tłuszczu.
- Jeśli chcesz, aby pączki miały idealny okrągły kształt nakładaj łyżeczką porcje ciasta na natłuszczone olejem dłonie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.