
Dzisiaj przepis, którego na blogu po prostu nie mogło zabraknąć. Klasyk wśród deserów, pyszny i ekspresowy w przygotowaniu, tradycyjny włoski deser – tiramisu. Puszysty jak chmurka o intensywnym kawowym aromacie. Tiramisu to deser, który składa się z kilku naprzemiennie układanych warstw podłużnych biszkoptów nasączonych aromatyczną mocną kawą oraz lekkim kremem na bazie serka mascarpone oraz ubitych na puszystą pianę jajek. Samo słowo tiramisu oznacza z włoskiego “przebudź się”, “popraw mi humor” i nie ma chyba osoby, która po spróbowaniu tego kremowego deseru nie pokochałaby jego wyjątkowego smaku. Tiramisu najlepiej smakuje schłodzone, dlatego warto przygotować go na kilka godzin przed podaniem lub też wieczorem dzień wcześniej.
6 słoiczków
25 minut
łatwy
Składniki
250 g serka mascarpone
3 jajka
2-3 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu *
2-3 łyżki kakao
1 opakowanie podłużnych biszkoptów Savoiardi *
250 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy
60 ml wina Marsala lub likieru amaretto (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
- Jajka dokładnie umyj i oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Żółtka razem z cukrem zmiksuj na puszystą masę.
- Do ubitych z cukrem żółtek dodaj serek mascarpone i delikatnie zmiksuj.
- Do masy z mascarpone dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia składników.
- Biszkopty podziel na mniejsze kawałki (2 lub 3 części).
- W głębokim talerzu wymieszaj kawę razem z winem/likierem.
- Krem mascarpone, biszkopty oraz kakao układaj warstwami naprzemiennie. Na dno naczynia wyłóż niewielką ilość kremu, oprósz kakao i wrzuć kilka kawałków biszkoptów zanurzonych w kawie wymieszanej z likierem (dosłownie na kilka sekund), a następnie powtarzaj układanie warstw. Ilość nakładanego kremu i biszkoptów, czy też ilość warstw zależy od wielkości naczynia oraz Twoich preferencji. Ostatnią warstwą powinien być krem oprószony kakao.
- Do przygotowania tiramisu najlepiej użyć szklanych naczyń. Doskonale nadadzą się do tego różnej wielkości szklanki, słoiczki lub szklane salaterki, dzięki czemu poszczególne warstwy będą się pięknie prezentować i tym samym cieszyć oko Waszych gości. U mnie najlepiej sprawdzają się w tym celu różnego rodzaju słoiczki (mniejsze lub większe). Z podanych składników wyszło mi 6 niepełnych słoiczków o pojemności 300 ml.
- Gotowe słoiczki z tiramisu wstaw do lodówki na min. 1 godzinę do schłodzenia, a przed podaniem możesz udekorować je na wierzchu kawałkami owoców, czy też listkami mięty.
* WSKAZÓWKI
- W zależności od preferencji smakowych możesz dodać mniej lub więcej słodzika.
- Do przygotowania deseru najlepiej użyć specjalnych biszkoptów do tiramisu – Savoiardi, które są twardsze niż tradycyjne biszkopty, dzięki czemu po namoczeniu mają dalej zwięzłą strukturę.
