
Smaczne śniadanie, to idealne rozpoczęcie każdego dnia, dodaje energii i daje siłę do działania. Najczęściej jednak o poranku mamy mało czasu i dlatego warto przygotować coś nie tylko pysznego, ale i szybkiego. Świetnie sprawdzą się tutaj tosty francuskie z chałki, które przygotujecie w dosłownie kilka chwil. Tosty z chałki to również doskonały sposób na niemarnowanie żywności i wykorzystanie czerstwego pieczywa. To prosta i szybka propozycja na słodkie śniadanie dla całej rodziny, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Tosty francuskie z chałki możecie podać z jogurtem, ulubionymi owocami, konfiturą lub prażonym rabarbarem.
2-3
20 minut
łatwy
Składniki
5 dużych kromek chałki
2 jajka
100 ml mleka
cynamonu
30 g masła
100 g rabarbaru
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- Do podania
jogurt, owoce, konfitura, prażony rabarbar *

Sposób przygotowania
- Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm.
- W głębokim talerzu wymieszaj jajka, mleko oraz cynamon.
- Kromki chałki namocz z każdej strony w masie jajecznej, lekko dociskając.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i namoczone kromki smaż z każdej strony na rumiany kolor.
- Usmażone tosty z chałki podawaj z jogurtem, prażonym rabarbarem, ulubionymi owocami lub konfiturą.
* WSKAZÓWKI
- Prażony rabarbar – rabarbar dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój na kawałki ok. 1 cm. Wrzuć do małego garnka, dodaj 2-3 łyżki wody oraz syrop klonowy i całość gotuj na średnim ogniu do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać, a nadmiar płynu wyparuje.
