Strona główna » Dla dzieci » Tosty francuskie z chałki

Tosty francuskie z chałki

Smaczne śniadanie, to idealne rozpoczęcie każdego dnia, dodaje energii i daje siłę do działania. Najczęściej jednak o poranku mamy mało czasu i dlatego warto przygotować coś nie tylko pysznego, ale i szybkiego. Świetnie sprawdzą się tutaj tosty francuskie z chałki, które przygotujecie w dosłownie kilka chwil. Tosty z chałki to również doskonały sposób na niemarnowanie żywności i wykorzystanie czerstwego pieczywa. To prosta i szybka propozycja na słodkie śniadanie dla całej rodziny, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Tosty francuskie z chałki możecie podać z jogurtem, ulubionymi owocami, konfiturą lub prażonym rabarbarem.

Ilość porcji

2-3

Czas przygotowania

20 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 5 dużych kromek chałki

  • 2 jajka

  • 100 ml mleka

  • cynamonu

  • 30 g masła

  • 100 g rabarbaru

  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

  • Do podania
  • jogurt, owoce, konfitura, prażony rabarbar *

Sposób przygotowania

  • Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm.
  • W głębokim talerzu wymieszaj jajka, mleko oraz cynamon.
  • Kromki chałki namocz z każdej strony w masie jajecznej, lekko dociskając.
  • Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i namoczone kromki smaż z każdej strony na rumiany kolor.
  • Usmażone tosty z chałki podawaj z jogurtem, prażonym rabarbarem, ulubionymi owocami lub konfiturą.

* WSKAZÓWKI

  • Prażony rabarbar – rabarbar dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój na kawałki ok. 1 cm. Wrzuć do małego garnka, dodaj 2-3 łyżki wody oraz syrop klonowy i całość gotuj na średnim ogniu do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać, a nadmiar płynu wyparuje.