Strona główna » Zapiekanki i tarty » Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem to klasyk wśród fast foodów. Jak każdy z nas od czasu do czasu lubię sięgać po tzw. “śmieciowe jedzenie”. Co raz częściej staram się jednak przygotowywać je samodzielnie, mając tym samym świadomość co tak naprawdę ląduje na talerzu mojej rodziny. Niejednokrotnie okazuje się, że takie “śmieciowe jedzenie” przygotowane we własnej kuchni smakuje dużo lepiej. Dzisiaj mam dla Was przepis na jeden z takich fastfoodowych smaczków, przepis na pyszne, chrupiące i szybkie w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami, cebulą oraz żółtym serem. U mnie dodatkowo wzbogacone o kiełbasę i aromatyczne przyprawy, takie jak oregano i tymianek. Musicie koniecznie spróbować!

Ilość porcji

8 sztuk

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 250 g pieczarek

  • 1 duża cebula (ok. 90 g)

  • 90 g szynki lub kiełbasy (opcjonalnie)*

  • 150 g tartego sera np. mozzarella

  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

  • sól i pieprz do smaku

  • 5 bułek kajzerek *

  • Do podania
  • szczypiorek

  • ketchup lub majonez

  • prażona cebulka

Sposób przygotowania

  • Umyte i oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie półplasterki, cebulę oraz kiełbasę (szynkę) pokrój w kostkę.
  • Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż lekko się zeszkli. Usmażoną cebulę przełóż do salaterki.
  • Na patelnię wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Przyrumienioną kiełbasę przełóż do salaterki z cebulą.
  • Następnie, na tej samej patelni usmaż pokrojone pieczarki i jeśli będzie taka konieczność odlej nadmiar wody.
  • Usmażone pieczarki dodaj do miski z cebulą i kiełbasą, dodaj suszone oregano oraz tymianek, dopraw do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Bułki przekrój na pół.
  • Przekrojone bułki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdą bułkę nałóż porcję przygotowanego wcześniej farszu.
  • Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj ok. 4 minuty, po tym czasie wysuń blachę z piekarnika i posyp zapiekanki startym wcześniej serem i podpiekaj jeszcze kolejne 4 minuty, aż ser się roztopi.
  • Z podanej ilości składników wychodzi 8 zapiekanek o średnicy ok. 9 cm.
  • Upieczone zapiekanki podawaj z ulubionymi dodatkami np. prażoną cebulką, szczypiorkiem, ketchupem lub majonezem.