Strona główna » Obiady i inne potrawy » Ziemniaki pieczone w musztardowej marynacie

Ziemniaki pieczone w musztardowej marynacie

Ziemniaki, kartofle, pyry – chyba trudno wyobrazić sobie bez nich tradycyjną polską kuchnię. Są jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do obiadu, a sposobów na ich wykorzystanie jest całe mnóstwo. Jednym z moich ulubionych są ziemniaki pieczone w musztardowej panierce. Miękkie w środku i idealnie chrupiące na zewnątrz. Proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych, ale również jako samodzielna przekąska. To również świetna alternatywa dla ziemniaków gotowanych, ale też mniej kaloryczna opcja niż smażone na oleju frytki.

Ilość porcji

3-4

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 20 g musztardy delikatesowej

  • 20 g musztardy francuskiej

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki

  • 2 łyżki oliwy

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj), pokrój w ósemki, mniejsze ziemniaki w ćwiartki. Kawałki ziemniaków powinny być mniej więcej jednakowe, aby równomiernie się upiekły.
  • W garnku zagotuj wodę, posól, wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 7 minut.
  • W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotuj marynatę. Do dużej miski dodaj musztardę delikatesową oraz francuską, oliwę i przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę, pieprz ziołowy, dopraw do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
  • Obgotowane ziemniaki odcedź na sitku i pozostaw na 2-3 minuty, aby odparowały.
  • Następnie przełóż ziemniaki do miski z marynatą i delikatnie wymieszaj, aby ziemniaki dokładnie się obtoczyły.
  • Ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30-40 minut, aż ziemniaki się przyrumienią i będą miękkie.