
Ziemniaki, kartofle, pyry – chyba trudno wyobrazić sobie bez nich tradycyjną polską kuchnię. Są jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do obiadu, a sposobów na ich wykorzystanie jest całe mnóstwo. Jednym z moich ulubionych są ziemniaki pieczone w musztardowej panierce. Miękkie w środku i idealnie chrupiące na zewnątrz. Proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych, ale również jako samodzielna przekąska. To również świetna alternatywa dla ziemniaków gotowanych, ale też mniej kaloryczna opcja niż smażone na oleju frytki.
3-4
40 minut
łatwy
Składniki
1 kg ziemniaków
20 g musztardy delikatesowej
20 g musztardy francuskiej
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj), pokrój w ósemki, mniejsze ziemniaki w ćwiartki. Kawałki ziemniaków powinny być mniej więcej jednakowe, aby równomiernie się upiekły.
- W garnku zagotuj wodę, posól, wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 7 minut.
- W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotuj marynatę. Do dużej miski dodaj musztardę delikatesową oraz francuską, oliwę i przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę, pieprz ziołowy, dopraw do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
- Obgotowane ziemniaki odcedź na sitku i pozostaw na 2-3 minuty, aby odparowały.
- Następnie przełóż ziemniaki do miski z marynatą i delikatnie wymieszaj, aby ziemniaki dokładnie się obtoczyły.
- Ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30-40 minut, aż ziemniaki się przyrumienią i będą miękkie.
