Strona główna » Zupy » Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa cebulowa, prosta, a jednocześnie wykwintna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długo karmelizowanej cebuli oraz dodatkowi białego wytrawnego wina i aromatycznych przypraw. Podana dodatkowo z chrupiącymi serowymi grzankami zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Jeśli więc jeszcze nigdy nie próbowaliście zupy cebulowej, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Klasyczna zupa cebulowa to doskonała propozycja na chłodne jesienne i zimowe dni, która nie tylko rozgrzeje, ale też wzmocni Wasz organizm dzięki cebuli, która jest bogata m.in. w substancje bakteriobójcze oraz witaminę C.

Ilość porcji

1500 ml

Czas przygotowania

50 minut

Poziom trudności

łatwy<br>

Składniki

  • 1 kg cebuli

  • 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego

  • 150 ml białego wytrawnego wina

  • 60 g masła

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • sól i pieprz do smaku

  • Do podania
  • bagietka

  • ser żółty

Sposób przygotowania

  • Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki o grubości ok. 2-3 mm.
  • W szerokim garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i mieszając od czasu do czasu smaż ok. 35-30 minut na średnim ogniu do momentu, aż cebula zmięknie i będzie lekko brązowa.
  • Do podsmażonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, majeranek oraz wino. Całość wymieszaj i podsmażaj, aż wino całkiem wyparuje (ok. 3-4 minuty).
  • Wlej bulion, dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj jeszcze na średnim ogniu 10-15 minut.
  • W między czasie kiedy zupa cebulowa się gotuje pokrój bagietkę na kromki, posmaruj cienko oliwą i podpiecz w nagrzanym do 180°C (góra-dół) piekarniku (grzanki powinny być lekko chrupiące). Wyjmij blachę z piekarnika i na każdej grzance połóż plasterek ulubionego żółtego sera. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i podpiekaj grzanki, aż ser delikatnie się roztopi.
  • Gotową zupę cebulową przelej do miseczek i podawaj z chrupiącymi serowymi grzankami.