Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa cebulowa, prosta, a jednocześnie wykwintna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długo karmelizowanej cebuli oraz dodatkowi białego wytrawnego wina i aromatycznych przypraw. Podana dodatkowo z chrupiącymi serowymi grzankami zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Jeśli więc jeszcze nigdy nie próbowaliście zupy cebulowej, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Klasyczna zupa cebulowa to doskonała propozycja na chłodne jesienne i zimowe dni, która nie tylko rozgrzeje, ale też wzmocni Wasz organizm dzięki cebuli, która jest bogata m.in. w substancje bakteriobójcze oraz witaminę C.
1500 ml
50 minut
łatwy<br>
Składniki
1 kg cebuli
1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
60 g masła
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
- Do podania
bagietka
ser żółty
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki o grubości ok. 2-3 mm.
- W szerokim garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i mieszając od czasu do czasu smaż ok. 35-30 minut na średnim ogniu do momentu, aż cebula zmięknie i będzie lekko brązowa.
- Do podsmażonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, majeranek oraz wino. Całość wymieszaj i podsmażaj, aż wino całkiem wyparuje (ok. 3-4 minuty).
- Wlej bulion, dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj jeszcze na średnim ogniu 10-15 minut.
- W między czasie kiedy zupa cebulowa się gotuje pokrój bagietkę na kromki, posmaruj cienko oliwą i podpiecz w nagrzanym do 180°C (góra-dół) piekarniku (grzanki powinny być lekko chrupiące). Wyjmij blachę z piekarnika i na każdej grzance połóż plasterek ulubionego żółtego sera. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i podpiekaj grzanki, aż ser delikatnie się roztopi.
- Gotową zupę cebulową przelej do miseczek i podawaj z chrupiącymi serowymi grzankami.