Strona główna » Zupy » Zupa krem pomidorowo – pomarańczowa

Zupa krem pomidorowo – pomarańczowa

Zupa krem pomidorowo - pomarańczowa

W niedzielę rosół a w poniedziałek klasyczna pomidorowa, która bez wątpienia jest królową wśród zup i utrata korony raczej jej nie grozi. Najczęściej przygotowuje się ją na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego oraz pomidorów. W sezonie najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych i soczystych pomidorów, ale świetnie zastąpi je również pasata czy też pomidory z puszki. Tym razem chciałabym Wam jednak zaproponować zupę pomidorową w nowej odsłonie – zupę krem z nutą pomarańczy oraz cynamonu. Te dwa dodatki doskonale podkreślają smak pomidorów, nadając klasycznej zupie nowy, wyjątkowy smak. Gęsta i aromatyczna, podana z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany zadowoli niejednego smakosza.

Ilość porcji

2 litry

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 3 – 4 puszki pomidorów lub ok. 2 kg świeżych *

  • 150 ml soku pomarańczowego *

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii

  • 2 łyżki masła

  • groszek ptysiowy

  • jogurt naturalny

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na zupę krem pomidorowo - pomarańczową

Sposób przygotowania

  • Czosnek drobno posiekaj.
  • Jeśli używasz świeżych pomidorów pokrój je w średniej wielkości kostkę *.
  • W garnku rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek oraz suszone zioła. Podsmaż chwilę, pilnując aby czosnek się nie przypalił.
  • Do garnka z podsmażonym czosnkiem i przyprawami dodaj pokrojone w kostkę pomidory, passatę lub pomidory z puszki. Smaż ok. 10 minut, a następnie wszystko dokładnie zblenduj. Często dodaje również ugotowane warzywa, które pozostały po gotowaniu bulionu i blenduję razem z pomidorami.
  • Do zblendowanych pomidorów dodaj sok wyciśnięty ze świeżych pomarańczy oraz bulion. Wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze 10-15 minut, aż wszystkie smaki połączą się ze sobą.
  • Dopraw solą do smaku.
  • Krem pomidorowy podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego, groszkiem ptysiowym albo grzankami.

* WSKAZÓWKI

  • Do zupy możesz użyć świeżych pomidorów, passaty lub pomidorów z puszki.
  • Sok ze świeżych pomarańczy możesz zastąpić gotowym sokiem z kartonu.
  • Jeśli używasz świeżych pomidorów to najlepiej sprawdzi się odmiana Lima. Możesz je dodać razem ze skórką ( często tak właśnie robię) lub też je obrać. Pomidory możesz szybko obrać nacinając je delikatnie na jednym końcu, a następnie sparzyć wrzątkiem, skórka powinna bez problemu odchodzić.
  • Jeżeli chcesz aby zupa była bardziej rzadka, wystarczy dodać więcej bulionu.
  • Do zupy możesz również dodać warzywa, na których gotowany był wywar, co dodatkowo ją zagęści i wzbogaci smak.
Zupa krem pomidorowo - pomarańczowa z groszkiem ptysiowym