
W niedzielę rosół a w poniedziałek klasyczna pomidorowa, która bez wątpienia jest królową wśród zup i utrata korony raczej jej nie grozi. Najczęściej przygotowuje się ją na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego oraz pomidorów. W sezonie najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych i soczystych pomidorów, ale świetnie zastąpi je również pasata czy też pomidory z puszki. Tym razem chciałabym Wam jednak zaproponować zupę pomidorową w nowej odsłonie – zupę krem z nutą pomarańczy oraz cynamonu. Te dwa dodatki doskonale podkreślają smak pomidorów, nadając klasycznej zupie nowy, wyjątkowy smak. Gęsta i aromatyczna, podana z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany zadowoli niejednego smakosza.
2 litry
40 minut
średni
Składniki
600 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
3 – 4 puszki pomidorów lub ok. 2 kg świeżych *
150 ml soku pomarańczowego *
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki suszonego oregano
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżki masła
groszek ptysiowy
jogurt naturalny
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
- Czosnek drobno posiekaj.
- Jeśli używasz świeżych pomidorów pokrój je w średniej wielkości kostkę *.
- W garnku rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek oraz suszone zioła. Podsmaż chwilę, pilnując aby czosnek się nie przypalił.
- Do garnka z podsmażonym czosnkiem i przyprawami dodaj pokrojone w kostkę pomidory, passatę lub pomidory z puszki. Smaż ok. 10 minut, a następnie wszystko dokładnie zblenduj. Często dodaje również ugotowane warzywa, które pozostały po gotowaniu bulionu i blenduję razem z pomidorami.
- Do zblendowanych pomidorów dodaj sok wyciśnięty ze świeżych pomarańczy oraz bulion. Wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze 10-15 minut, aż wszystkie smaki połączą się ze sobą.
- Dopraw solą do smaku.
- Krem pomidorowy podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego, groszkiem ptysiowym albo grzankami.
* WSKAZÓWKI
- Do zupy możesz użyć świeżych pomidorów, passaty lub pomidorów z puszki.
- Sok ze świeżych pomarańczy możesz zastąpić gotowym sokiem z kartonu.
- Jeśli używasz świeżych pomidorów to najlepiej sprawdzi się odmiana Lima. Możesz je dodać razem ze skórką ( często tak właśnie robię) lub też je obrać. Pomidory możesz szybko obrać nacinając je delikatnie na jednym końcu, a następnie sparzyć wrzątkiem, skórka powinna bez problemu odchodzić.
- Jeżeli chcesz aby zupa była bardziej rzadka, wystarczy dodać więcej bulionu.
- Do zupy możesz również dodać warzywa, na których gotowany był wywar, co dodatkowo ją zagęści i wzbogaci smak.
