Strona główna » Zupy » Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Gdybym miała wybrać tylko jedno warzywo bez, którego nie wyobrażam sobie eksperymentowania w kuchni, to na pewno byłaby to cukinia. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna, a do tego bogata w minerały wartości odżywcze. Posiada niski indeks glikemiczny i jako jedno z nielicznych warzyw nie gromadzi metali ciężkich.

Nadaje się do duszenia, smażenia, pieczenia oraz jedzenia na surowo, a co ciekawe posiada również jadalne kwiaty. Cukinię możecie przyrządzać na niezliczoną ilość sposobów. Świetnie sprawdza się z zupach, sosach, sałatkach, ale też ciastach ,a nawet deserach. Uwielbia towarzystwo przypraw. Doprawiona tymiankiem i oregano smakuje rewelacyjnie.

Jednym z przepisów wartych wypróbowania jest zupa krem z cukinii z dodatkiem aromatycznych ziół oraz suszonych pomidorów. To idealne danie, zarówno na obiad jak i na kolację, a do tego pyszne, zdrowe i sycące.

Ilość porcji

ok. 2 l

Czas przygotowania

35 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 650 g cukinii

  • 200 g ziemniaków

  • 1 średniej wielkości czerwona cebula

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 1 litr bulionu lub rosołu *

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 40 g suszonych pomidorów w oleju

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka oliwy lub oleju z suszonych pomidorów

  • Do podania
  • suszone pomidory

  • groszek ptysiowy lub grzanki

  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania

  • Cukinię oraz obrane ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
  • W garnku rozgrzej oliwę razem z masłem, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż delikatnie się zeszklą, pilnując, aby się nie przypaliły.
  • Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj suszone oregano, tymianek oraz bazylię, całość smaż jeszcze ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
  • Następnie dodaj do garnka pokrojone ziemniaki oraz cukinię. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. 2-3 minuty.
  • Do podsmażonych warzyw wlej bulion (u mnie rosół), dodaj kilka pokrojonych suszonych pomidorów (pozostałą część zostaw do podania zupy), wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Gotową zupę dopraw do smaku solą, a następnie zblenduj całość, używając blendera ręcznego lub kielichowego.
  • Gotową zupę podawaj z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, kleksem jogurtu naturalnego oraz groszkiem ptysiowym. Do kremu z cukinii doskonale będą również pasowały grzanki czosnkowe.

* WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania kremu z cukinii możesz użyć, zarówno bulionu (mięsnego lub warzywnego), rosołu lub wody. Ja tym razem wykorzystałam zamrożony rosół. Najczęściej, kiedy gotuję rosół, przygotowuję go w większej ilości, mrożę w pojemnikach i później wykorzystuję go m.in. do przyrządzania zup.