
Gdybym miała wybrać tylko jedno warzywo bez, którego nie wyobrażam sobie eksperymentowania w kuchni, to na pewno byłaby to cukinia. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna, a do tego bogata w minerały wartości odżywcze. Posiada niski indeks glikemiczny i jako jedno z nielicznych warzyw nie gromadzi metali ciężkich.
Nadaje się do duszenia, smażenia, pieczenia oraz jedzenia na surowo, a co ciekawe posiada również jadalne kwiaty. Cukinię możecie przyrządzać na niezliczoną ilość sposobów. Świetnie sprawdza się z zupach, sosach, sałatkach, ale też ciastach ,a nawet deserach. Uwielbia towarzystwo przypraw. Doprawiona tymiankiem i oregano smakuje rewelacyjnie.
Jednym z przepisów wartych wypróbowania jest zupa krem z cukinii z dodatkiem aromatycznych ziół oraz suszonych pomidorów. To idealne danie, zarówno na obiad jak i na kolację, a do tego pyszne, zdrowe i sycące.
ok. 2 l
35 minut
łatwy
Składniki
650 g cukinii
200 g ziemniaków
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
1 litr bulionu lub rosołu *
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
40 g suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
- Do podania
suszone pomidory
groszek ptysiowy lub grzanki
jogurt naturalny

Sposób przygotowania
- Cukinię oraz obrane ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
- W garnku rozgrzej oliwę razem z masłem, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż, aż delikatnie się zeszklą, pilnując, aby się nie przypaliły.
- Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj suszone oregano, tymianek oraz bazylię, całość smaż jeszcze ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
- Następnie dodaj do garnka pokrojone ziemniaki oraz cukinię. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. 2-3 minuty.
- Do podsmażonych warzyw wlej bulion (u mnie rosół), dodaj kilka pokrojonych suszonych pomidorów (pozostałą część zostaw do podania zupy), wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Gotową zupę dopraw do smaku solą, a następnie zblenduj całość, używając blendera ręcznego lub kielichowego.
- Gotową zupę podawaj z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, kleksem jogurtu naturalnego oraz groszkiem ptysiowym. Do kremu z cukinii doskonale będą również pasowały grzanki czosnkowe.
* WSKAZÓWKI
- Do przygotowania kremu z cukinii możesz użyć, zarówno bulionu (mięsnego lub warzywnego), rosołu lub wody. Ja tym razem wykorzystałam zamrożony rosół. Najczęściej, kiedy gotuję rosół, przygotowuję go w większej ilości, mrożę w pojemnikach i później wykorzystuję go m.in. do przyrządzania zup.
