Strona główna » Zupy » Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Pyszny i sycący krem z zielonego groszku, to ekspresowa zupa, którą przygotujesz w kilka chwil. Świetny pomysł na pożywny posiłek, kiedy nie masz czasu albo weny na gotowanie, a zależy Ci, aby zjeść coś wartościowego. Zupa krem z groszku jest gęsta i idealnie kremowa, a podana z kawałkami chrupiącego boczku sprawia, że masz ochotę na więcej.

Ilość porcji

1,5 l

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 700 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

  • 1 l bulionu

  • 50 ml śmietany 30%

  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku

  • boczek lub szynka

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Do garnka wrzuć groszek i wlej bulion.
  • Dodaj suszony majeranek i całość gotuj do momentu, aż groszek lekko zmięknie, ok. 15-20 minut.
  • W międzyczasie pokrój plastry boczku w cienkie paski i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż będą chrupiące. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Kiedy groszek będzie już odpowiednio miękki zblenduj całość na gładki krem, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  • Krem z groszku podawaj z groszkiem ptysiowym oraz chrupiącym boczkiem.