![](https://www.improkitchen.pl/wp-content/uploads/2023/06/zupa-krem-z-groszku-talerz.jpg)
Pyszny i sycący krem z zielonego groszku, to ekspresowa zupa, którą przygotujesz w kilka chwil. Świetny pomysł na pożywny posiłek, kiedy nie masz czasu albo weny na gotowanie, a zależy Ci, aby zjeść coś wartościowego. Zupa krem z groszku jest gęsta i idealnie kremowa, a podana z kawałkami chrupiącego boczku sprawia, że masz ochotę na więcej.
Ilość porcji
1,5 l
Czas przygotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
700 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1 l bulionu
50 ml śmietany 30%
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
boczek lub szynka
sól i pieprz
![](https://www.improkitchen.pl/wp-content/uploads/2023/06/zupa-krem-z-groszku-skladniki.jpg)
Sposób przygotowania
- Do garnka wrzuć groszek i wlej bulion.
- Dodaj suszony majeranek i całość gotuj do momentu, aż groszek lekko zmięknie, ok. 15-20 minut.
- W międzyczasie pokrój plastry boczku w cienkie paski i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż będą chrupiące. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Kiedy groszek będzie już odpowiednio miękki zblenduj całość na gładki krem, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Krem z groszku podawaj z groszkiem ptysiowym oraz chrupiącym boczkiem.
![](https://www.improkitchen.pl/wp-content/uploads/2023/06/zupa-krem-z-groszku-mlynek.jpg)