Zupy mają moc i co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości. Przygotowywane na bazie warzyw są pełne ważnych dla zdrowia witamin i minerałów, a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Zupa porowa z ciecierzycą to idealna propozycja dla zabieganych. Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa, która z pewnością zasyci nas na długo. Zupa krem z pora to idealna propozycja na smaczny i wartościowy posiłek, który przygotujesz w dosłownie kilka chwil.
Ilość porcji
2,5 l
Czas przygotowania
1h
Poziom trudności
łatwy
Składniki
350 g pora (biała i jasnozielona część)
400 g ziemniaków
100 g ciecierzycy w zalewie
1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
100 ml śmietany 12% (do zup i sosów)
30 g masła
sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Pory oczyść z zewnętrznych liści, pozostaw tylko białą i jasnozieloną część, a następnie pokrój je w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Ciecierzycę odsącz z zalewy.
- W garnku rozpuść masło i wrzuć pokrojone pory, ziemniaki oraz ciecierzycę. Wszystko razem wymieszaj i podsmażaj ok. 5 minut.
- Do podsmażonych warzyw wlej bulion, dodaj tymianek, majeranek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zupę gotuj na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki zmiękną, ok. 25 minut.
- Gotową zupę zblenduj na gładki krem i podawaj np. z groszkiem ptysiowym lub pieczywem.