Strona główna » Zupy » Zupa porowa z ciecierzycą

Zupa porowa z ciecierzycą

Zupy mają moc i co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości. Przygotowywane na bazie warzyw są pełne ważnych dla zdrowia witamin i minerałów, a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Zupa porowa z ciecierzycą to idealna propozycja dla zabieganych. Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa, która z pewnością zasyci nas na długo. Zupa krem z pora to idealna propozycja na smaczny i wartościowy posiłek, który przygotujesz w dosłownie kilka chwil.

Ilość porcji

2,5 l

Czas przygotowania

1h

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 350 g pora (biała i jasnozielona część)

  • 400 g ziemniaków

  • 100 g ciecierzycy w zalewie

  • 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 100 ml śmietany 12% (do zup i sosów)

  • 30 g masła

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Pory oczyść z zewnętrznych liści, pozostaw tylko białą i jasnozieloną część, a następnie pokrój je w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Ciecierzycę odsącz z zalewy.
  • W garnku rozpuść masło i wrzuć pokrojone pory, ziemniaki oraz ciecierzycę. Wszystko razem wymieszaj i podsmażaj ok. 5 minut.
  • Do podsmażonych warzyw wlej bulion, dodaj tymianek, majeranek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Zupę gotuj na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki zmiękną, ok. 25 minut.
  • Gotową zupę zblenduj na gładki krem i podawaj np. z groszkiem ptysiowym lub pieczywem.