
Nie wiem jak Wam, ale mnie szczaw zawsze w pierwszej kolejności kojarzy się z tradycyjną zupą szczawiową, ale i czasami dzieciństwa, kiedy te tak zwane przez nas ” kwaśne liście” wyjadaliśmy z ogródka sąsiadki 🙂 Obecnie nie jadam ich już na surowo, ale w sezonie dość często przyrządzam z nich pyszną zupę szczawiową, którą uwielbiam ją za jej lekko kwaśny smak.
Dlaczego jeszcze warto sięgać po liście szczawiu, a chociażby dlatego, że są bogatym źródłem witaminy C, potasu i żelaza. Szczaw pomaga również przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, a także stłuczeniach i obrzękach. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera on bardzo duże ilości kwasu szczawiowego, który spożywany w nadmiarze może niekorzystnie wpływać na pracę naszych nerek, dlatego zupę szczawiową powinno się podawać w towarzystwie jajek i śmietany, które w znacznym stopniu neutralizują działanie kwasu szczawiowego.
ok. 1,7 l
Składniki
duży pęczek szczawiu (ok. 250 – 300 g) *
1,5 l rosołu lub bulionu
30 g masła
natka pietruszki
60 g marchewki
sól i pieprz do smaku
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany *
3- 4 jajka

Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo.
- Szczaw umyj, ususz i posiekaj na paski o szerokości ok. 1 cm, łącznie z łodygami.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz też wykorzystać ugotowaną marchewkę, która pozostała z gotowania bulionu.
- W garnku rozpuść masło i wrzuć pokrojony szczaw. Podsmażaj 2-3 minuty (liście wyraźnie zmniejszą swoją objętość).
- Następnie do garnka wlej bulion oraz dodaj startą marchewkę. Wymieszaj i gotuj 10-15 minut, do momentu, aż marchewka lekko zmięknie i wszystkie smaki się połączą. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Do kubka wlej śmietanę i dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby śmietana się zahartowała i delikatnie zamieszaj (dodanie zimnej śmietany do zupy może spowodować jej zwarzenie). Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze chwilę, do pojawienia się na jej powierzchni pierwszych bąbelków.
- Gotową zupę szczawiową podawaj z pokrojonym na ćwiartki jajkiem i natką pietruszki.
* WSKAZÓWKI
- Do zabielenia zupy szczawiowej możesz użyć zarówno zwykłej śmietany 12 %, 18% lub 30 %, ale doskonale sprawdzi się tu również śmietana kokosowa.
- Aby zupa miała bardziej gęstą konsystencję, do śmietany dodaj ok. 1 łyżkę mąki.
- Jeśli preferujesz bardziej kwaśny smak, wystarczy dodać więcej szczawiu.
