
Zupa ziemniaczana, znana również jako kartoflanka, to pyszne i sycące danie. To jedna z tradycyjnych polskich zup, przyrządzana jeszcze przez nasze babcie. Prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na chłodniejsze dni. Przygotowuje się ją na bazie podsmażonych na maśle warzyw korzennych, które dostępne są w naszym kraju przez cały rok. Wyjątkowy smak zupie ziemniaczanej zapewnia również wędzony boczek jak i mieszanka aromatycznych ziół. To właśnie majeranek i tymianek zapewniają kartoflance niepowtarzalny aromat, a dodatek śmietany kremówki nadaje jej kremową konsystencję.
ok. 2.5 l
35 minut
średni
Składniki
600 g ziemniaków
1 marchewka (ok. 100 g)
1 pietruszka (ok. 60 g)
kawałek selera (ok. 40 g)
1,5 l wody lub bulionu *
150 g boczku wędzonego
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
kilka gałązek natki pietruszki i kopru
70 ml śmietany kremówki 30% *
1 łyżka masła
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego majeranku
- Do podania
pieczywo lub grzanki
smażony boczek

Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i pokrój na średniej wielkości kostkę (1x1cm).
- Marchew, pietruszkę i selera pokrój na cienkie półplasterki, a cebulę oraz czosnek w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki oraz koper drobno posiekaj.
- Boczek pokrój w cienkie paski.
- Do rozgrzanego garnka, w którym będziesz gotować zupę wrzuć pokrojony w paski boczek i smaż chwilę, aż delikatnie się zrumieni.
- Usmażony boczek wyjmij na ręcznik papierowy, aby odsączył się z nadmiaru tłuszczu.
- Do garnka, w którym pozostał tłuszcz po smażeniu boczku dodaj masło, poczekaj, aż się rozpuści i wrzuć pokrojony czosnek, cebulę oraz mieszankę przypraw.
- Do podsmażonej cebuli z ziołami i czosnkiem dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj ok. 5 minut.
- Do podsmażonych warzyw dodaj wodę lub bulion oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, ok. 20 minut.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, do kubka wlej śmietanę i dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby śmietana się zahartowała (dodanie zimnej śmietany do zupy może spowodować jej zwarzenie). Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze chwilę, do pojawienia się na jej powierzchni pierwszych bąbelków.
- Gotową zupę wylej na talerze, posyp posiekanym koperkiem oraz usmażonym wcześniej boczkiem.
* WSKAZÓWKI
- Zupę ziemniaczaną możesz przygotować, dodając do warzyw wodę lub bulion.
- Śmietanę kremówkę 30% możesz zastąpić jogurtem naturalnym, kokosowym lub śmietaną 12%.
- Schłodzoną zupę możesz przechowywać w lodówce do następnego dnia.
