Strona główna » Zupy » Zupa ziemniaczana z majerankiem i boczkiem

Zupa ziemniaczana z majerankiem i boczkiem

Zupa ziemniaczana, znana również jako kartoflanka, to pyszne i sycące danie. To jedna z tradycyjnych polskich zup, przyrządzana jeszcze przez nasze babcie. Prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na chłodniejsze dni. Przygotowuje się ją na bazie podsmażonych na maśle warzyw korzennych, które dostępne są w naszym kraju przez cały rok. Wyjątkowy smak zupie ziemniaczanej zapewnia również wędzony boczek jak i mieszanka aromatycznych ziół. To właśnie majeranek i tymianek zapewniają kartoflance niepowtarzalny aromat, a dodatek śmietany kremówki nadaje jej kremową konsystencję.

Ilość porcji

ok. 2.5 l

Czas przygotowania

35 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 600 g ziemniaków

  • 1 marchewka (ok. 100 g)

  • 1 pietruszka (ok. 60 g)

  • kawałek selera (ok. 40 g)

  • 1,5 l wody lub bulionu *

  • 150 g boczku wędzonego

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 1 duży ząbek czosnku

  • kilka gałązek natki pietruszki i kopru

  • 70 ml śmietany kremówki 30% *

  • 1 łyżka masła

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • Do podania
  • pieczywo lub grzanki

  • smażony boczek

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz i pokrój na średniej wielkości kostkę (1x1cm).
  • Marchew, pietruszkę i selera pokrój na cienkie półplasterki, a cebulę oraz czosnek w drobną kostkę.
  • Natkę pietruszki oraz koper drobno posiekaj.
  • Boczek pokrój w cienkie paski.
  • Do rozgrzanego garnka, w którym będziesz gotować zupę wrzuć pokrojony w paski boczek i smaż chwilę, aż delikatnie się zrumieni.
  • Usmażony boczek wyjmij na ręcznik papierowy, aby odsączył się z nadmiaru tłuszczu.
  • Do garnka, w którym pozostał tłuszcz po smażeniu boczku dodaj masło, poczekaj, aż się rozpuści i wrzuć pokrojony czosnek, cebulę oraz mieszankę przypraw.
  • Do podsmażonej cebuli z ziołami i czosnkiem dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj ok. 5 minut.
  • Do podsmażonych warzyw dodaj wodę lub bulion oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, ok. 20 minut.
  • Kiedy warzywa będą już miękkie, do kubka wlej śmietanę i dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby śmietana się zahartowała (dodanie zimnej śmietany do zupy może spowodować jej zwarzenie). Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze chwilę, do pojawienia się na jej powierzchni pierwszych bąbelków.
  • Gotową zupę wylej na talerze, posyp posiekanym koperkiem oraz usmażonym wcześniej boczkiem.

* WSKAZÓWKI

  • Zupę ziemniaczaną możesz przygotować, dodając do warzyw wodę lub bulion.
  • Śmietanę kremówkę 30% możesz zastąpić jogurtem naturalnym, kokosowym lub śmietaną 12%.
  • Schłodzoną zupę możesz przechowywać w lodówce do następnego dnia.