Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Batoniki owsiane z bakaliami

Batoniki owsiane z bakaliami

Batoniki owsiane z bakaliami to bez wątpienia zdrowsza alternatywa batonów, które możecie kupić w sklepie. To doskonały sposób na dodanie sobie energii w trakcie zabieganego dnia. Batoniki owsiane są banalnie proste w przygotowaniu, zdrowe i sycące na dość długi czas. Nie potrzebujecie miksera, ponieważ wszystkie składniki wystarczy wymieszać za pomocą łyżki. Zostały przygotowane na bazie płatków owsianych, które stanowią doskonałe źródło błonnika, magnezu oraz potasu. Batoniki nie zawierają jajek, mleka, mąki ani cukru, a słodycz zapewniają im mocno dojrzałe banany. Przepis możecie oczywiście dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione bakalie.

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

45 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 200 płatków owsianych błyskawicznych

  • 3 dojrzałe banany (300 g)

  • 50 g rodzynek

  • 50 g suszonej żurawiny

  • 20 g wiórek kokosowych

  • 30 g gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 2 łyżki musu kokosowego *

SPODÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  2. Obrane banany włóż do miski i dokładnie rozgnieć je widelcem.
  3. Rodzynki, żurawinę oraz czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.
  4. Jeśli mus kokosowy ma bardzo gęstą konsystencję przełóż go do miseczki i wstaw ją na chwilę do ciepłej wody, mieszaj aż będzie miała lekko płynną konsytencję.
  5. Do dużej miski wsyp płatki owsiane, dodaj rozgniecione banany, masło orzechowe, mus kokosowy oraz bakalie i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć dość zbitą konsystencję.
  6. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz ok. 30 minut, do zrumienienia.
  8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Ostygnięte ciasto wyjmij z blaszki i podziel na mniejsze kawałki (prostokąty). U mnie powstało 14 batoników o wymiarach ok. 10×3 cm.

* WSKAZÓWKI

  • Batoniki owsiane możesz przechowywać nawet kilka dni w szczelnym słoiku lub puszce.
  • Mus kokosowy – to pasta kokosowa, powstała ze zmielonego miąższu kokosa. W temperaturze pokojowej ma stałą konsytencję. Stosując go do wypieków najlepiej włożyć miseczkę z musem do ciepłej wody na kilka minut, aż mus będzie miał konsystencję gęstego kremu.
  • Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możesz dodać kilka łyżek soku jabłkowego, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.