Strona główna » Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Niespodziewani goście? Brak pomysłu na coś słodkiego do popołudniowej kawy? a może nie wiecie co zrobić z niezbyt atrakcyjnie wyglądającymi już bardzo dojrzałymi bananami? W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się chlebek bananowy. Delikatne i wilgotne ciasto bananowe, które zrobisz bez użycia miksera. Wystarczą bardzo dojrzałe banany i kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziecie w zakamarkach swojej kuchni. Im bardziej ciemną skórkę będą miały banany tym lepiej, bo ciasto wyjdzie słodsze i bardziej aromatyczne. Chlebek bananowy powinien przypaść do gustu osobom na diecie wegańskiej, ponieważ nie zawiera jajek ani mleka. Można wzbogacić go również o różnego rodzaju dodatki, takie jak czekolada, żurawina czy wiórki kokosowe. Świetnie smakuje podany z konfiturą z wiśni, dżemem truskawkowym lub kremem czekoladowym. Tworzy idealne połączenie z kawą o poranku.

Ilość porcji

forma 26×10 cm

Czas przygotowania

70 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 3 – 4 duże, dojrzałe banany (ok. 400 g)

  • 230 g mąki orkiszowej razowej (u mnie typ 1850) *

  • 70 ml sojowego napoju roślinnego *

  • 70 ml oleju rzepakowego

  • 1 czubata łyżeczka sody

  • czekolada, żurawina lub wiórki kokosowe(opcjonalnie) *

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na chlebek bananowy

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 200oC (góra-dół).
  • Podłużną formę o wymiarach 26×10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Banany rozgnieść widelcem, dodaj olej, napój roślinny oraz ekstrakt waniliowy.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z sodą oraz bakalie.
  • Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do formy.
  • Na wierzchu możesz położyć pokrojone wzdłuż plastry bananów.
  • Piecz ok. 55 minut.
  • Upieczony chlebek bananowy wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

* WSKAZÓWKI

  • Mąkę orkiszową możesz zastąpić dowolnym jej rodzajem.
  • Zamiast napoju roślinnego sprawdzi się również mleko.
  • Opcjonalnie możesz dorzucić do ciasta czekoladę lub ulubione bakalie, ilość wedle uznania.
Chlebek bananowy z kawą