Niespodziewani goście? Brak pomysłu na coś słodkiego do popołudniowej kawy? a może nie wiecie co zrobić z niezbyt atrakcyjnie wyglądającymi już bardzo dojrzałymi bananami? W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się chlebek bananowy. Delikatne i wilgotne ciasto bananowe, które zrobisz bez użycia miksera. Wystarczą bardzo dojrzałe banany i kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziecie w zakamarkach swojej kuchni. Im bardziej ciemną skórkę będą miały banany tym lepiej, bo ciasto wyjdzie słodsze i bardziej aromatyczne. Chlebek bananowy powinien przypaść do gustu osobom na diecie wegańskiej, ponieważ nie zawiera jajek ani mleka. Można wzbogacić go również o różnego rodzaju dodatki, takie jak czekolada, żurawina czy wiórki kokosowe. Świetnie smakuje podany z konfiturą z wiśni, dżemem truskawkowym lub kremem czekoladowym. Tworzy idealne połączenie z kawą o poranku.
forma 26×10 cm
70 minut
łatwy
Składniki
3 – 4 duże, dojrzałe banany (ok. 400 g)
230 g mąki orkiszowej razowej (u mnie typ 1850) *
70 ml sojowego napoju roślinnego *
70 ml oleju rzepakowego
1 czubata łyżeczka sody
czekolada, żurawina lub wiórki kokosowe(opcjonalnie) *
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200oC (góra-dół).
- Podłużną formę o wymiarach 26×10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Banany rozgnieść widelcem, dodaj olej, napój roślinny oraz ekstrakt waniliowy.
- Dodaj mąkę wymieszaną z sodą oraz bakalie.
- Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do formy.
- Na wierzchu możesz położyć pokrojone wzdłuż plastry bananów.
- Piecz ok. 55 minut.
- Upieczony chlebek bananowy wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
* WSKAZÓWKI
- Mąkę orkiszową możesz zastąpić dowolnym jej rodzajem.
- Zamiast napoju roślinnego sprawdzi się również mleko.
- Opcjonalnie możesz dorzucić do ciasta czekoladę lub ulubione bakalie, ilość wedle uznania.