Jeśli szukasz przepisu na coś słodkiego, co doskonale wpisze się w jesienny klimat, to ciasteczka dyniowe będą idealnym wyborem. Te miękkie, lekko korzenne ciastka z dodatkiem puree z dyni są nie tylko pyszne, ale również pełne wartości odżywczych. Dynia jest bogata w witaminy i minerały, a jej delikatny smak świetnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami. Wilgotne i puszyste ciasteczka dyniowe to świetny pomysł by poczuć smak i aromat jesieni w swojej kuchni. Ten przepis to doskonała propozycja na domową przekąskę do kawy, herbaty, czy nawet na szybkie śniadanie. A co najlepsze – ich przygotowanie jest proste i szybkie!
34 sztuki
20 minut + czas chłodzenia i pieczenia
łatwy
Składniki
250 g puree z dyni
150 g mąki orkiszowej (typ 185)
150 g mąki pszennej
120 g masła
100 g brązowego cukru trzcinowego (dark muscovado) *
50 g ksylitolu/cukru
1 duże jajko (ok. 70 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 czubata łyżka przyprawy korzennej
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę orkiszową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Przygotuj puree z dyni.
Jak przygotować puree z dyni ?
Dynię umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Jeśli dynia nie posiada jadalnej skórki, przed pieczeniem należy ją obrać. Pokrojone plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do miękkości (czas pieczenia zależy od gatunku dyni i grubości plastrów), pod koniec pieczenia sprawdź widelcem czy dynia jest odpowiednio miękka. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę. - Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
- Dodaj jajko i puree z dyni, dokładnie wymieszaj.
- Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do momentu połączenia wszystkich składników.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1-2 h.
- Wyjmij miskę z ciastem z lodówki i formuj kulki wielkości ping ponga (świetnie sprawdzi się do tego gałkownica do lodów). Uformowane kulki ciasta układaj w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 minut, aż ciastka lekko się zarumienią, a wnętrze pozostanie miękkie.
- Upieczone ciastka przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
* WSKAZÓWKI
- Ciasteczka dyniowe najlepiej smakują na ciepło, ale doskonale nadają się również do przechowywania w szczelnym pojemniku – będą świeże przez kilka dni.
- Jeśli chcesz, dodaj do ciasta orzechy lub czekoladowe groszki.
- Cukier muscovado to nierafinowany cukier trzcinowy o lekko wilgotnej konsystencji oraz miodowo-karmelowym smaku. Można go również zastąpić cukrem kokosowym.