Strona główna » Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe

Jeśli szukasz przepisu na coś słodkiego, co doskonale wpisze się w jesienny klimat, to ciasteczka dyniowe będą idealnym wyborem. Te miękkie, lekko korzenne ciastka z dodatkiem puree z dyni są nie tylko pyszne, ale również pełne wartości odżywczych. Dynia jest bogata w witaminy i minerały, a jej delikatny smak świetnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami. Wilgotne i puszyste ciasteczka dyniowe to świetny pomysł by poczuć smak i aromat jesieni w swojej kuchni. Ten przepis to doskonała propozycja na domową przekąskę do kawy, herbaty, czy nawet na szybkie śniadanie. A co najlepsze – ich przygotowanie jest proste i szybkie!

Ilość porcji

34 sztuki

Prep time

20 minut + czas chłodzenia i pieczenia

Cooking time

łatwy

Składniki

  • 250 g puree z dyni

  • 150 g mąki orkiszowej (typ 185)

  • 150 g mąki pszennej

  • 120 g masła

  • 100 g brązowego cukru trzcinowego (dark muscovado) *

  • 50 g ksylitolu/cukru

  • 1 duże jajko (ok. 70 g)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 czubata łyżka przyprawy korzennej

Sposób przygotowania

  • W misce wymieszaj suche składniki: mąkę orkiszową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Przygotuj puree z dyni.

    Jak przygotować puree z dyni ?
    Dynię umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Jeśli dynia nie posiada jadalnej skórki, przed pieczeniem należy ją obrać. Pokrojone plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do miękkości (czas pieczenia zależy od gatunku dyni i grubości plastrów), pod koniec pieczenia sprawdź widelcem czy dynia jest odpowiednio miękka. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę.
  • Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
  • Dodaj jajko i puree z dyni, dokładnie wymieszaj.
  • Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do momentu połączenia wszystkich składników.
  • Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1-2 h.
  • Wyjmij miskę z ciastem z lodówki i formuj kulki wielkości ping ponga (świetnie sprawdzi się do tego gałkownica do lodów). Uformowane kulki ciasta układaj w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 minut, aż ciastka lekko się zarumienią, a wnętrze pozostanie miękkie.
  • Upieczone ciastka przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.

* WSKAZÓWKI

  • Ciasteczka dyniowe najlepiej smakują na ciepło, ale doskonale nadają się również do przechowywania w szczelnym pojemniku – będą świeże przez kilka dni.
  • Jeśli chcesz, dodaj do ciasta orzechy lub czekoladowe groszki.
  • Cukier muscovado to nierafinowany cukier trzcinowy o lekko wilgotnej konsystencji oraz miodowo-karmelowym smaku. Można go również zastąpić cukrem kokosowym.