Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane, wypełnione po brzegi bakaliami, to świetna alternatywa dla dostępnych w sklepach gotowych ciastek, których skład bardzo często pozostawia wiele do życzenia. Przepis na ciasteczka owsiane jest bardzo prosty i szybki, możecie więc bez problemu do ich przygotowania zaangażować swoje pociechy, które na pewno będę się świetnie przy tym bawić. Ciastka możecie oczywiście dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione bakalie. U mnie najczęściej jest to właśnie czekolada, suszona żurawina, rodzynki oraz wiórki kokosowe. Ciasteczka owsiane to dokonały pomysł na zdrową przekąskę do szkolnej śniadaniówki, na piknik oraz jako słodki i zdrowy deser do popołudniowej kawy.
24 sztuki
20 minut
łatwy
Składniki
300 g zwykłych płatków owsianych
100 g masła
3 jajka
80 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)
30 g cukru daktylowego lub zwykłego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
30 g suszonej żurawiny
30 g rodzynków
20 g gorzkiej czekolady
1 łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- W garnku lub na patelni rozpuść masło, wsyp płatki owsiane i ciągle mieszając podsmażaj do momentu, aż płatki nabiorą złotego koloru.
- Dodaj cukier i cały czas mieszając podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
- Przyrumienione płatki owsiane przełóż do miski, dodaj mąkę, jajka, proszek do pieczenia, sól oraz bakalie: czekoladę, rodzynki, wiórki kokosowe i żurawinę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga, wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłonią. Powstałe ciasto będzie nieco lepkie, dlatego przed formowaniem ciastek warto zmoczyć dłonie w wodzie.
- Z podanej porcji wychodzi mniej więcej 24 ciasteczka o średnicy ok. 6 cm.
- Blachę z ciastkami owsianymi włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10-12 minut.
- Upieczone ciastka przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
- Ostudzone ciastka owsiane przechowuj w słoiku lub puszce.