Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane, wypełnione po brzegi bakaliami, to świetna alternatywa dla dostępnych w sklepach gotowych ciastek, których skład bardzo często pozostawia wiele do życzenia. Przepis na ciasteczka owsiane jest bardzo prosty i szybki, możecie więc bez problemu do ich przygotowania zaangażować swoje pociechy, które na pewno będę się świetnie przy tym bawić. Ciastka możecie oczywiście dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione bakalie. U mnie najczęściej jest to właśnie czekolada, suszona żurawina, rodzynki oraz wiórki kokosowe. Ciasteczka owsiane to dokonały pomysł na zdrową przekąskę do szkolnej śniadaniówki, na piknik oraz jako słodki i zdrowy deser do popołudniowej kawy.

Ilość porcji

24 sztuki

Czas przygotowania

20 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 300 g zwykłych płatków owsianych

  • 100 g masła

  • 3 jajka

  • 80 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)

  • 30 g cukru daktylowego lub zwykłego

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 30 g suszonej żurawiny

  • 30 g rodzynków

  • 20 g gorzkiej czekolady

  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • W garnku lub na patelni rozpuść masło, wsyp płatki owsiane i ciągle mieszając podsmażaj do momentu, aż płatki nabiorą złotego koloru.
  • Dodaj cukier i cały czas mieszając podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
  • Przyrumienione płatki owsiane przełóż do miski, dodaj mąkę, jajka, proszek do pieczenia, sól oraz bakalie: czekoladę, rodzynki, wiórki kokosowe i żurawinę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga, wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłonią. Powstałe ciasto będzie nieco lepkie, dlatego przed formowaniem ciastek warto zmoczyć dłonie w wodzie.
  • Z podanej porcji wychodzi mniej więcej 24 ciasteczka o średnicy ok. 6 cm.
  • Blachę z ciastkami owsianymi włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10-12 minut.
  • Upieczone ciastka przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ostudzone ciastka owsiane przechowuj w słoiku lub puszce.