Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciasto cynamonowe ze śliwkami

Ciasto cynamonowe ze śliwkami

Przyszła jesień, a z nią sezon na jedne z najpyszniejszych owoców sezonowych, czyli śliwki. W związku z tym faktem nie mogło się tutaj obejść bez przepisu na obłędnie pyszne ciasto cynamonowe ze śliwkami. Bo, czy może być coś lepszego niż mięsiste, lekko kwaśne śliwki w połączeniu z aromatycznym i rozgrzewającym cynamonem. Ciasto ze śliwkami z tego przepisu jest wilgotne, delikatne i intensywnie cynamonowe, a jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil.

Jako że sezon na śliwki rozpoczyna się już pod koniec lipca i trwa aż do października, to warto wykorzystać ich potencjał i wykorzystać je także do przygotowania pysznych powideł, dżemów, czekośliwki, czy też zamrozić i zimą dodać je np. do pysznej owsianki z jabłkiem i prażonymi śliwkami.

Ilość porcji

tortownica 24 cm

Czas przygotowania

20 minut + czas pieczenia

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g mąki orkiszowej razowej (typ 1850)

  • 3 jajka

  • 100 g ksylitolu/cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)

  • 1 łyżeczka sody (5 g)

  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

  • 600 g śliwek

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Śliwki dokładnie umyj, osusz, usuń pestki i podziel na ćwiartki.
  • Do miski wsyp mąkę orkiszową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i wszystko razem wymieszaj.
  • Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
  • Do powstałej masy dodawaj naprzemiennie jajka oraz mąkę, ciągle miksując. Miksuj tylko do połączenia składników.
  • Gotową masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i układaj na niej wcześniej przygotowane śliwki, skórką do dołu, jedna obok drugiej, delikatnie je dociskając, aby częściowo zanurzyły się w cieście.
  • Ciasto posyp na wierzchu ksylitolem/cukrem wymieszanym z cynamonem (1 łyżeczkę ksylitolu/cukru wymieszaj z 0,5 łyżeczki cynamonu).
  • Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 50 minut (do “suchego patyczka”).
  • Upieczone ciasto ze śliwkami i cynamonem wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.