
Przyszła jesień, a z nią sezon na jedne z najpyszniejszych owoców sezonowych, czyli śliwki. W związku z tym faktem nie mogło się tutaj obejść bez przepisu na obłędnie pyszne ciasto cynamonowe ze śliwkami. Bo, czy może być coś lepszego niż mięsiste, lekko kwaśne śliwki w połączeniu z aromatycznym i rozgrzewającym cynamonem. Ciasto ze śliwkami z tego przepisu jest wilgotne, delikatne i intensywnie cynamonowe, a jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil.
Jako że sezon na śliwki rozpoczyna się już pod koniec lipca i trwa aż do października, to warto wykorzystać ich potencjał i wykorzystać je także do przygotowania pysznych powideł, dżemów, czekośliwki, czy też zamrozić i zimą dodać je np. do pysznej owsianki z jabłkiem i prażonymi śliwkami.
tortownica 24 cm
20 minut + czas pieczenia
łatwy
Składniki
200 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej razowej (typ 1850)
3 jajka
100 g ksylitolu/cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
1 łyżeczka sody (5 g)
1 czubata łyżeczka cynamonu
600 g śliwek

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Śliwki dokładnie umyj, osusz, usuń pestki i podziel na ćwiartki.
- Do miski wsyp mąkę orkiszową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i wszystko razem wymieszaj.
- Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
- Do powstałej masy dodawaj naprzemiennie jajka oraz mąkę, ciągle miksując. Miksuj tylko do połączenia składników.
- Gotową masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i układaj na niej wcześniej przygotowane śliwki, skórką do dołu, jedna obok drugiej, delikatnie je dociskając, aby częściowo zanurzyły się w cieście.
- Ciasto posyp na wierzchu ksylitolem/cukrem wymieszanym z cynamonem (1 łyżeczkę ksylitolu/cukru wymieszaj z 0,5 łyżeczki cynamonu).
- Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 50 minut (do “suchego patyczka”).
- Upieczone ciasto ze śliwkami i cynamonem wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
