Zawsze kiedy na lokalnych bazarkach zaczynają pojawiać się śliwki, uświadamiam sobie, że lato się kończy i powoli nadchodzi jesień. Pachnąca korzennymi przyprawami, domowej roboty konfiturami i prażonymi owocami.
Dzisiaj mam dla Was przepis, który umili nawet najbardziej zimny i deszczowy poranek. Pyszna i rozgrzewająca owsianka z dodatkiem jabłka, prażonych aromatycznych śliwek oraz nutą cynamonu sprawi, że Wasz dzień stanie się lepszy. Owsiankę uwielbiam za uniwersalność i możliwość łączenia jej z najróżniejszymi dodatkami. Latem najlepiej smakuje w towarzystwie truskawek i borówek, natomiast jesienią i zimą najczęściej sięgam po prażone jabłka i śliwki, koniecznie z dodatkiem aromatycznego i rozgrzewającego cynamonu. Do tego ulubiona herbata i można zaczynać dzień.
2
15 minut
łatwy
Składniki
- Owsianka
80 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
300 ml napoju roślinnego lub mleka
1 jabłko
- Prażone śliwki
300 g dojrzałych śliwek
1 łyżeczka miodu *
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki wody
- Do podania
ulubione orzechy (u mnie nerkowce)
Sposób przygotowania
- Do garnka dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłko i gotuj ok. 1 minuty.
- Do podsmażonych jabłek wlej napój roślinny/mleko, wsyp płatki owsiane i co jakiś czas mieszając gotuj na średnim ogniu ok. 6-7 minut, aż owsianka zgęstnieje. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i zostaw na ok. 5 minut, aby płatki dobrze napęczniały.
- Jeśli wolisz owsiankę o rzadszej konsystencji, dolej więcej napoju roślinnego lub mleka.
- Kiedy owsianka się gotuje przygotuj prażone śliwki.
- Śliwki dokładnie umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na kawałki.
- Do małego rondelka dodaj wodę, pokrojone śliwki, miód i cynamon, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut do momentu, aż śliwki delikatnie zmiękną i zaczną się rozpadać.
- Orzechy drobno posiekaj.
- Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczek, na wierzchu rozłóż prażone śliwki i całość posyp posiekanymi orzechami.
* WSKAZÓWKI
- Zamiast miodu możesz użyć dowolnego słodzika lub całkowicie go pominąć.
- Płatki owsiane możesz również ugotować na wodzie.