Strona główna » Ciasto dyniowe z kremem śmietankowym

Ciasto dyniowe z kremem śmietankowym

Ciasto dyniowe z kremem śmietankowym to idealny deser na jesienne popołudnia – jest wilgotne, aromatyczne i pełne korzennych przypraw, które doskonale wpasowują się w klimat tej pory roku. Ciasto z tego przepisu jest nie tylko pyszne, ale również szybkie w przygotowaniu, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i pyszny deser gotowy w kilka chwil. To również idealny przepis na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, który z pewnością umili każdą chwilę. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem jesieni w najlepszym wydaniu!

Ilość porcji

forma 25×36 cm

Czas przygotowania

1 h

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 150 g mąki pszennej

  • 100 g mąki orkiszowej (typ 650)

  • 400 g puree z dyni *

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej

  • 100 g brązowego cukru trzcinowego (dark muscovado)

  • 50 g białego cukru lub ksylitolu

  • 250 ml oleju rzepakowego

  • 1 łyżka przyprawy korzennej (10 g)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

  • 1 łyżeczka sody (6 g)

  • szczypta soli

  • Krem śmietankowy
  • 100 g naturalnego serka śmietankowego typu philadelphia

  • 50 g masła

  • 20 g cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu *

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • W dużej misce wymieszaj puree z dyni, olej rzepakowy oraz jajka, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawę korzenną oraz cukier.
  • Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  • Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
  • Przygotowanie kremu śmietankowego:
    W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Powinno trwać to około 3-5 minut, aby krem zyskał odpowiednią lekkość.
    Do ubitego masła dodaj schłodzony serek śmietankowy (typu Philadelphia) i miksuj, aż składniki dobrze się połączą, a krem będzie gładki i kremowy.
    Jeśli krem wydaje się zbyt miękki, wstaw go na kilka minut do lodówki przed nakładaniem.
  • Ostygnięte ciasto posmaruj kremem śmietankowym. Możesz udekorować je orzechami lub pestkami dyni.

* WSKAZÓWKI

  • Do ciasta możesz użyć gotowego puree z puszki lub przygotować je samodzielnie.
  • Jak przygotować puree z dyni ?
    Dynię umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Jeśli dynia nie posiada jadalnej skórki, przed pieczeniem należy ją obrać. Pokrojone plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do miękkości (czas pieczenia zależy od gatunku dyni i grubości plastrów), pod koniec pieczenia sprawdź widelcem czy dynia jest odpowiednio miękka. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę.