Ciasto dyniowe z kremem śmietankowym to idealny deser na jesienne popołudnia – jest wilgotne, aromatyczne i pełne korzennych przypraw, które doskonale wpasowują się w klimat tej pory roku. Ciasto z tego przepisu jest nie tylko pyszne, ale również szybkie w przygotowaniu, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i pyszny deser gotowy w kilka chwil. To również idealny przepis na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, który z pewnością umili każdą chwilę. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem jesieni w najlepszym wydaniu!
forma 25×36 cm
1 h
łatwy
Składniki
150 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej (typ 650)
400 g puree z dyni *
4 jajka w temperaturze pokojowej
100 g brązowego cukru trzcinowego (dark muscovado)
50 g białego cukru lub ksylitolu
250 ml oleju rzepakowego
1 łyżka przyprawy korzennej (10 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
1 łyżeczka sody (6 g)
szczypta soli
- Krem śmietankowy
100 g naturalnego serka śmietankowego typu philadelphia
50 g masła
20 g cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu *
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- W dużej misce wymieszaj puree z dyni, olej rzepakowy oraz jajka, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawę korzenną oraz cukier.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie kremu śmietankowego:
W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Powinno trwać to około 3-5 minut, aby krem zyskał odpowiednią lekkość.
Do ubitego masła dodaj schłodzony serek śmietankowy (typu Philadelphia) i miksuj, aż składniki dobrze się połączą, a krem będzie gładki i kremowy.
Jeśli krem wydaje się zbyt miękki, wstaw go na kilka minut do lodówki przed nakładaniem. - Ostygnięte ciasto posmaruj kremem śmietankowym. Możesz udekorować je orzechami lub pestkami dyni.
* WSKAZÓWKI
- Do ciasta możesz użyć gotowego puree z puszki lub przygotować je samodzielnie.
- Jak przygotować puree z dyni ?
Dynię umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Jeśli dynia nie posiada jadalnej skórki, przed pieczeniem należy ją obrać. Pokrojone plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do miękkości (czas pieczenia zależy od gatunku dyni i grubości plastrów), pod koniec pieczenia sprawdź widelcem czy dynia jest odpowiednio miękka. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę.