Strona główna » Przetwory » Frużelina brzoskwiniowa

Frużelina brzoskwiniowa

Soczyste, słodkie i niezwykle aromatyczne brzoskwinie, to idealny dodatek do ciast i deserów. Aby cieszyć się smakiem tych przepysznych owoców również zimą polecam skorzystać z przepisu poniżej i przygotować pyszny dżem lub frużelinę brzoskwiniową. Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu sprawdzi się świetnie również jesienią i zimą, jako dodatek do jogurtu oraz różnego rodzaju placuszków i naleśników.

Jeśli więc zastanawiacie się co można zrobić ze świeżych brzoskwiń, to świetnym pomysłem będzie właśnie dżem lub frużelina brzoskwiniowa. Główną zaletą frużeliny jest to, że w porównaniu do dżemu brzoskwiniowego, frużelina ma bardziej rzadką konsystencję, dzięki czemu będzie rewelacyjnym dodatkiem do ciepłej owsianki lub kaszy manny. Nie pozostaje Wam więc nic innego jak biec na pobliski bazarek po soczyste brzoskwinie i w dosłownie kilka chwil przygotować zapas pysznych przetworów z brzoskwiń.

Ilość porcji

5 słoików x 215 ml

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 kg brzoskwiń (bez pestek i obranych ze skórki)

  • 70 g ksylitolu lub cukru

  • 10 g pektyny

  • 200 ml wody

  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  • Brzoskwinie dokładnie umyj, przekrój na połówki, usuń pestki i obierz ze skórki.
  • Obrane połówki brzoskwiń pokrój na średniej wielkości kostkę.
  • Cukier wymieszaj razem z pektyną.
  • Pokrojone brzoskwinie umieść w garnku, wlej wodę, dodaj sok z cytryny (dzięki temu owoce nie ściemnieją) i gotuj ok. 10 minut, aż owoce delikatnie zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
  • Kiedy brzoskwinie będą już odpowiednio miękkie, dodaj do nich cukier z pektyną. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj, ciągle mieszając, aby frużelina się nie przypaliła.
  • Gorącą frużelinę przełóż do przygotowanych wcześniej czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 5 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Jeśli chcesz mieć pewność, że słoiki bez problemu się zamkną, wlewana frużelina powinna być cały czas gorąca. Przygotowana w ten sposób frużelina nie wymaga już pasteryzacji.