Strona główna » Przetwory » Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa

Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców, a sezon na nie trwa zdecydowanie zbyt krótko. Chcąc zachować ich smak na dłużej i móc cieszyć się nim nawet zimą, warto przygotować z nich różnego rodzaju dżemy i konfitury.Dżem truskawkowy to obowiązkowy punkt programu, którego kilka słoiczków zawsze znajduje się w mojej spiżarni. W tym roku moje zapasy przetworów z truskawek wzbogaciły się dodatkowo o frużelinę truskawkową. Frużelina owocowa to nic innego jak kawałki owoców zanurzone w delikatnej galaretce. Smakuje wyśmienicie, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Frużelina truskawkowa jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów, w tym tortów oraz ciast. Dzięki swojej żelowej konsystencji świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, lodów, gofrów oraz musli.

Ilość porcji

5 słoików x 250 ml

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 kg truskawek

  • 120 g cukru

  • 24 g pektyny owocowej

  • 250 ml wody

  • sól

Sposób przygotowania

  • Przygotuj słoiki, pamiętając, aby dokładnie je umyć i wysuszyć.
  • Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na kawałki (duże podziel na ćwiartki, mniejsze na połówki).
  • Pokrojone truskawki przełóż do garnka, gotuj na średnim ogniu, a kiedy puszczą sok dodaj szczyptę soli i całość zagotuj.
  • W między czasie, kiedy truskawki się gotują wymieszaj cukier razem z pektyną.
  • Kiedy truskawki się zagotują wlej wodę i dodaj cukier wymieszany z pektyną. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj, ciągle mieszając, aby dżem się nie przypalił.
  • Nadmiar powstałej na powierzchni piany zbierz i przełóż do oddzielnego słoiczka lub mieszaj frużelinę do momentu, aż piana całkowicie zniknie.
  • Gotową, jeszcze gorącą frużelinę przełóż do czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 5 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Jeśli chcesz mieć pewność, że słoiki bez problemu się zamkną, wlewana frużelina powinna być cały czas gorąca. Przygotowana w ten sposób frużelina nie wymaga już pasteryzacji.

* WSKAZÓWKI

  • Zamiast cukru możesz użyć ksylitolu. Używając pektyny możesz dodać dowolną ilość cukru lub tez całkowicie go pominąć.
  • Gorąca jeszcze frużelina będzie miała dość rzadką konsytencję, jednak po ostygnięciu będzie już odpowiednio gęsta.