
Frużelina z czerwonej porzeczki, to nic innego jak owoce porzeczki zanurzone w delikatnej galaretce. To doskonały sposób, aby cieszyć się smakiem ulubionych owoców również zimą. Prosta i szybka w przygotowaniu, a jej ogromną zaletą jest fakt, że nie zawiera zbędnych konserwantów, sztucznych dodatków czy polepszaczy smaku. Dosłownie trzy składniki i pyszna frużelina gotowa.
Przygotowane samodzielnie przetwory z owoców stanowią znacznie zdrowszą alternatywę dla gotowych konfitur ze sklepu. Domowej roboty frużelina z czerwonej porzeczki z pewnością skradnie serca młodszych, jak i starszych miłośników słodkich przekąsek. Świeża bułeczka czy chałka w połączeniu z domowymi przetworami to idealny pomysł na śniadanie, jak i kolację. Frużelina będzie też świetnym dodatkiem do naleśników, placuszków bananowych i gofrów.
5 x słoik 245 ml
30 minut
łatwy
Składniki
1 kg czerwonej porzeczki
75 g ksylitolu lub cukru
7 g pektyny

Sposób przygotowania
- Porzeczki umyj i usuń szypułki.
- Cukier wymieszaj razem z pektyną.
- Porzeczki umieść w garnku i zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy porzeczki się zagotują dodaj do nich cukier z pektyną. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj, ciągle mieszając, aby frużelina się nie przypaliła.
- Gorącą frużelinę przełóż do przygotowanych wcześniej czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 5 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Jeśli chcesz mieć pewność, że słoiki bez problemu się zamkną, wlewana frużelina powinna być cały czas gorąca. Przygotowana w ten sposób frużelina z czerwonej porzeczki nie wymaga już pasteryzacji.
