Green curry

Pyszne i rozgrzewające green curry to kolejna propozycja na sycące i pożywne danie, które przygotujecie w kilka chwil. Kurczak w połączeniu z chrupiącymi warzywami, przyprawą curry oraz mlekiem kokosowym smakuje wybornie. Curry to niezwykle aromatyczne danie wywodzące się z kuchni tajskiej, które bardzo szybko zadomowiło się w kuchni europejskiej. W oryginalne jest to danie dość ostre jednak bez problemu możecie przygotować je również w bardziej łagodnej wersji dodając zamiast ostrej zielonej pasty curry przyprawę curry w proszku, która jest dużo łagodniejsza. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybki i zdrowy obiad lub kolację, to green curry będzie doskonałym pomysłem.

Ilość porcji

3-4 porcje

Czas przygotowania

35 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 200 g filetu z kurczaka lub indyka *

  • 1 zielona papryka (ok. 200 g)

  • 1 żółta papryka (ok. 200 g)

  • 1 czerwona cebula (ok. 100 g)

  • 130 g fasolki szparagowej (żółta + zielona) *

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 ml) *

  • 30 g imbiru

  • 2 – 3 łyżki przyprawy curry *

  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

  • sól i pieprz do smaku

  • Do podania: ryż

Sposób przygotowania

  • Filet z kurczaka/indyka dokładnie umyj, oczyść z błonek i pokrój w cienkie paski.
  • Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój w paski (ok. 3×1 cm)
  • Cebulę pokrój w piórka lub średniej wielkości kostkę.
  • Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki (ok. 2-2,5 cm).
  • Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • W garnku, w którym będziesz przygotowywał curry rozgrzej oliwę/olej, wrzuć pokrojoną cebulę i delikatnie zeszklij (ok. 2 minuty).
  • Następnie dorzuć paprykę oraz fasolę szparagową, wymieszaj i podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut. Warzywa powinny delikatnie zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne i chrupiące.
  • W czasie kiedy warzywa się podsmażają, na osobnej patelni rozgrzej niewielką ilośc oliwy i wrzuć pokrojonego kurczaka, podsmażaj ok. 1 minutę, dodaj starty imbir oraz przyprawę curry, wlej schłodzone mleko kokosowe, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
  • Zawartość patelni przełóż do garnka z warzywami, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 2-3 minuty. Jeśli curry będzie zbyt rzadkie wystarczy, że będziesz go dłużej gotował, aby nadmiar płynu odparował.
  • Gotowe green curry podawaj z ryżem.

* WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania curry nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona fasola szparagowa.
  • W wersji wegetariańskiej mięso możesz zastąpić tofu.
  • Mleko kokosowe powinno być dobrze schłodzone dzięki czemu na wierzchu wytworzy się gęsta śmietanka kokosowa.
  • Zamiast przyprawy curry możesz również użyć zielonej pasty curry. Jest ona jednak dość ostra dlatego najlepiej dodawać ją stopniowo, aby dostosować poziom ostrości do swoich preferencji.