Jagodzianki

Czy może być coś lepszego lepszego niż dopiero co wyjęte z piekarnika pyszne i pachnące domowe jagodzianki. Miękkie i puszyste w środku, wypełnione po brzegi soczystym jagodowym nadzieniem, a do tego obficie posypane maślaną w smaku kruszonką? Jeśli tak jak moja rodzina jesteście fanami drożdżowych wypieków, to koniecznie musicie wypróbować poniższy przepis. Mimo iż ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu i potrzebuje trochę czasu na wyrastanie, to możecie być jednak pewni, że ich wyjątkowy smak z pewnością zrekompensuje dłuższy czas oczekiwania.

Te pyszne drożdżowe bułeczki wprost rozpływają się w ustach i gwarantuję, że na jednej na pewno się nie skończy. Jagodzianki możecie także bez problemu zamrażać, ponieważ po odmrożeniu będą równie pyszne.

Zapraszam również po przepis na drożdżówki z serem i truskawkami.

Ilość porcji

20 bułek

Czas przygotowania

30 minut + ok. 1,5 h wyrastanie

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 750 g mąki pszennej

  • 300 ml mleka

  • 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu

  • 3 żółtka

  • 1 całe małe jajko

  • 1 jajko do posmarowania bułek

  • 100 g masła

  • 25 ml oleju rzepakowego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 60 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego

  • Nadzienie
  • 300 g jagód

  • 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu

  • Kruszonka
  • 80 g mąki pszennej

  • 50 g cukru lub ksylitolu

  • 50 g zimnego masła

Sposób przygotowania

  • W małym garnku rozpuść masło.
  • Podgrzej mleko (powinno być letnie).
  • Przygotuj rozczyn z drożdży: w miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek podgrzanego mleka. Całość wymieszaj (powinna powstać dość gęsta konsystencja) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut, wszystko zależy od jakości drożdży).
  • Żółtka w raz z całym jajkiem oraz cukrem zmiksuj na puszystą masę.
  • Do ubitych jajek wlej olej i dodaj pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z solą, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz mleko. Wyrabiaj ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką) do momentu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji.
  • Wyrobione ciasto przełóż do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury powinno to zająć ok. 1 h.
  • W międzyczasie, kiedy ciasto wyrasta przygotuj kruszonkę oraz nadzienie:

    Kruszonka: mąkę wsyp do miski, dodaj zimne posiekane masło oraz cukier, rozcieraj palcami, aż powstaną drobne okruszki.

    Nadzienie: jagody umyj, ususz i przełóż do miseczki, dodaj cukier i całość dokładnie wymieszaj.
  • Kiedy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę, delikatnie tylko zagnieć i podziel na 20 części.
  • Z każdej porcji uformuj okrągły placuszek o grubości ok. 0,5 cm, nałóż 1 łyżkę jagód i zlep brzegi ciasta, jak pieroga. Następnie uformuj owalną bułkę. Możesz formować jagodzianki dowolnych rozmiarów i kształtów. U mnie, z podanej porcji wyszło 20 owalnych jagodzianek o wymiarach mniej więcej 9×5 cm.
    Jagodzianki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość spore odległości między bułkami. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub dłużej, bułki powinny podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem, najlepiej za pomocą pędzelka i całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Gotowe bułki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, do zrumienienia.
  • Upieczone drożdżówki wystudź na kratce.

* WSKAZÓWKI

  • Jagody warto lekko osuszyć przed dodaniem cukru, aby pozbyć się nadmiaru wody i zapobiec późniejszemu wylewaniu się nadzienia w trakcie pieczenia.