
Czy może być coś lepszego lepszego niż dopiero co wyjęte z piekarnika pyszne i pachnące domowe jagodzianki. Miękkie i puszyste w środku, wypełnione po brzegi soczystym jagodowym nadzieniem, a do tego obficie posypane maślaną w smaku kruszonką? Jeśli tak jak moja rodzina jesteście fanami drożdżowych wypieków, to koniecznie musicie wypróbować poniższy przepis. Mimo iż ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu i potrzebuje trochę czasu na wyrastanie, to możecie być jednak pewni, że ich wyjątkowy smak z pewnością zrekompensuje dłuższy czas oczekiwania.
Te pyszne drożdżowe bułeczki wprost rozpływają się w ustach i gwarantuję, że na jednej na pewno się nie skończy. Jagodzianki możecie także bez problemu zamrażać, ponieważ po odmrożeniu będą równie pyszne.
Zapraszam również po przepis na drożdżówki z serem i truskawkami.
20 bułek
30 minut + ok. 1,5 h wyrastanie
średni
Składniki
750 g mąki pszennej
300 ml mleka
110 g cukru lub ksylitolu
3 żółtka
1 całe małe jajko
1 jajko do posmarowania bułek
100 g masła
25 ml oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki soli
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
- Nadzienie
600 g jagód
20 g mąki ziemniaczanej
20-25 g cukru lub ksylitolu
- Kruszonka
120 g mąki pszennej
50 g cukru lub ksylitolu
70 g zimnego masła

Sposób przygotowania
- W małym garnku rozpuść masło.
- Podgrzej mleko (powinno być letnie).
- Przygotuj rozczyn z drożdży: w miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek podgrzanego mleka. Całość wymieszaj (powinna powstać dość gęsta konsystencja) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut, wszystko zależy od jakości drożdży).
- Żółtka w raz z całym jajkiem oraz cukrem zmiksuj na puszystą masę.
- Do ubitych jajek wlej olej i dodaj pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z solą, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz mleko. Wyrabiaj ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką) do momentu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji.
- Wyrobione ciasto przełóż do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury powinno to zająć ok. 1 h.
- W międzyczasie, kiedy ciasto wyrasta przygotuj kruszonkę oraz nadzienie:
Kruszonka: mąkę wsyp do miski, dodaj zimne posiekane masło oraz cukier, rozcieraj palcami, aż powstaną drobne okruszki.
Nadzienie: jagody umyj, ususz i przełóż do miseczki, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj. - Kiedy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę, delikatnie tylko zagnieć i podziel na 20 części.
- Z każdej porcji uformuj okrągły placuszek o grubości ok. 0,5 cm, nałóż 1 łyżkę jagód i zlep brzegi ciasta, jak pieroga. Następnie uformuj owalną bułkę. Możesz formować jagodzianki dowolnych rozmiarów i kształtów. U mnie, z podanej porcji wyszło 20 owalnych jagodzianek o wymiarach mniej więcej 9×5 cm.
Jagodzianki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość spore odległości między bułkami. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub dłużej, bułki powinny podwoić swoją objętość. - Wyrośnięte jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem, najlepiej za pomocą pędzelka i całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Gotowe bułki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, do zrumienienia.
- Upieczone drożdżówki wystudź na kratce.
* WSKAZÓWKI
- Jagody warto lekko osuszyć przed dodaniem cukru, aby pozbyć się nadmiaru wody i zapobiec późniejszemu wylewaniu się nadzienia w trakcie pieczenia.

