Strona główna » Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami to idealna propozycja na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. Te małe żółte ziarenka przywracają równowagę kwasowo-zasadową, wzmacniają odporność oraz zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Podana z sezonowymi owocami zyskuje dodatkowo na wartości. Kasza jaglana z owocami doskonale sprawdzi się także jako pomysł na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Idealny posiłek zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

Jeśli zastanawiacie się jak ugotować idealnie sypką i pozbawioną goryczy kaszę jaglaną, zapraszam Was do wpisu Jak ugotować kaszę jaglaną

Ilość porcji

2-3

Czas przygotowania

10 minut + 25 minut czas gotowania kaszy

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 400 g ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 średniej wielkości banan

  • 1 garść truskawek

  • 1 garść borówek

  • orzechy nerkowca *

  • 20- 30 ml wody

  • syrop klonowy lub miód

Sposób przygotowania

  • Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją Jak ugotować kaszę jaglaną?
  • Truskawki i borówki dokładnie umyj i osusz.
  • Z truskawek usuń szypułki i pokrój je na półplasterki.
  • Orzechy nerkowca posiekaj na drobne kawałki.
  • Banana obierz i podziel na kilka części.
  • Do garnka wlej wodę, wrzuć pokrojonego banana i delikatnie rozgnieć go widelcem. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, wszystko razem wymieszaj i podgrzewaj, aż kasza będzie odpowiednio ciepła. Jeśli chcesz, aby kasza miała bardziej rzadką konsystencję, wystarczy dodać więcej wody.
  • Gotową kaszę przełóż do miseczek, dodaj pokrojone truskawki oraz borówki, całość posyp posiekanymi orzechami i opcjonalnie polej syropem klonowym lub miodem.

* WSKAZÓWKI

  • Truskawki i borówki możesz zastąpić swoimi ulubionymi owocami.