
Kasza jaglana z owocami to idealna propozycja na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. Te małe żółte ziarenka przywracają równowagę kwasowo-zasadową, wzmacniają odporność oraz zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Podana z sezonowymi owocami zyskuje dodatkowo na wartości. Kasza jaglana z owocami doskonale sprawdzi się także jako pomysł na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Idealny posiłek zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
Jeśli zastanawiacie się jak ugotować idealnie sypką i pozbawioną goryczy kaszę jaglaną, zapraszam Was do wpisu Jak ugotować kaszę jaglaną
2-3
10 minut + 25 minut czas gotowania kaszy
łatwy
Składniki
400 g ugotowanej kaszy jaglanej
1 średniej wielkości banan
1 garść truskawek
1 garść borówek
orzechy nerkowca *
20- 30 ml wody
syrop klonowy lub miód

Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją Jak ugotować kaszę jaglaną?
- Truskawki i borówki dokładnie umyj i osusz.
- Z truskawek usuń szypułki i pokrój je na półplasterki.
- Orzechy nerkowca posiekaj na drobne kawałki.
- Banana obierz i podziel na kilka części.
- Do garnka wlej wodę, wrzuć pokrojonego banana i delikatnie rozgnieć go widelcem. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, wszystko razem wymieszaj i podgrzewaj, aż kasza będzie odpowiednio ciepła. Jeśli chcesz, aby kasza miała bardziej rzadką konsystencję, wystarczy dodać więcej wody.
- Gotową kaszę przełóż do miseczek, dodaj pokrojone truskawki oraz borówki, całość posyp posiekanymi orzechami i opcjonalnie polej syropem klonowym lub miodem.
* WSKAZÓWKI
- Truskawki i borówki możesz zastąpić swoimi ulubionymi owocami.
