Strona główna » Obiady i inne potrawy » Kluski śląskie

Kluski śląskie

Każdy z nas lubi proste i szybkie przepisy na obiady, bo skoro można zrobić danie w kwadrans zamiast w godzinę, dlaczego nie skorzystać? Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić dziś na obiad, to polecam Ci przepis na pyszne i delikatne kluski śląskie, czyli tradycyjne kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Do ich przygotowana potrzebujesz tylko ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Kluski śląskie to również świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które pozostały z obiadu dnia poprzedniego. Sprężyste kluski śląskie doskonale komponują się z gęstymi, aromatycznymi sosami, pieczonym mięsem oraz chrupiącą surówką.

Ilość porcji

30 sztuk

Prep time

30 minut

Cooking time

łatwy

Składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków *

  • mąka ziemniaczana

  • sól

Sposób przygotowania

  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  • Przełóż do miski, wyrównaj i podziel nożem na cztery równe części.
  • Wyjmij jedną część ziemniaków, a na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dopraw do smaku solą i całość wyrób na jednolitą masę.
  • Z powstałej masy odrywaj porcje ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszcz i pośrodku każdej z nich zrób niewielkie zagłębienie za pomocą palca. Z podanej porcji wychodzi ok. 30 klusek o średnicy ok. 4 cm.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, a następnie wrzucaj kluski. Gotuj je partiami. Po wrzuceniu do wody delikatnie zamieszaj po dnie drewnianą łyżką, żeby nie przykleiły się do dna. Jeśli woda będzie gotowała się zbyt mocno zmniejsz ogień, aby nie wykipiała, a kluski się nie rozleciały. Kluski gotuj 2-3 minuty licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnie wody.
  • Gotowe kluski śląskie wyjmij łyżką cedzakową, przelej zimną wodą i rozłóż na talerzach. Kluski idealnie smakują z dodatkiem sosu mięsnego lub warzywnego oraz chrupiącej surówki z młodej kapusty.

* WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania klusków śląskich najlepiej wybrać bardziej mączyste odmiany ziemniaków (typ C), które zawierają więcej skrobi takie jak: Tajfun, Bryza, Owacja, Soraya itp.
  • Ważne jest też to, aby kluski śląskie przygotować zaraz po wyrobieniu ciasta. Im dłużej ciasto będzie stało, tym bardziej kleiste się stanie.
  • Ugotowane i ostudzone kluski śląskie możesz przechowywać w lodówce. Następnego dnia wystarczy kluski włożyć na dosłownie 2-3 minuty do gorącej wody lub odsmażyć je na patelni.