Kotlety z warzyw? Czemu nie. Są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, ale też dobrym sposobem na wzbogacenie swojej diety w warzywa. Kotleciki warzywne są bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Wystarczy tylko zetrzeć cukinię i marchewkę, dodać posiekane zioła, cebulę, jajko, bułkę tartą oraz starty ser halloumi, którego słodko-słony smak idealnie dopełni smak kotlecików. Kotleciki możesz podawać z jogurtem naturalnym z dodatkiem czosnku oraz świeżego koperku. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz je więc wrzucić do lunchboxu i zabrać do pracy.
8 sztuk
30 minut
łatwy
Składniki
2 średnie cukinie
2 marchewki
1 kostka sera halloumi *
natka pietruszki
świeża bazylia
1 cebula dymka
2 jajka
4 łyżki bułki tartej *
sól i pieprz do smaku
do podania: jogurt naturalny, koper, ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Marchew i cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski i posyp niewielką ilości soli. Wymieszaj i pozostaw kilka minut aż warzywa puszczą sok.
- Cebulę dymkę oraz zioła drobno posiekaj.
- Do oddzielnej miski zetrzyj ser halloumi, dodaj dobrze odciśnięte z nadmiaru soku cukinię oraz marchewkę, posiekane zioła, dymkę, bułkę tartą oraz jajka.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z powstałej masy formuj okrągłe kotleciki o średnicy ok. 8 cm.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zmaż kotlety z każdej strony na rumiany kolor.
* WSKAZÓWKI
- Kotleciki warzywne możesz podawać z sosem jogurtowym (jogurt naturalny + koper + ząbek czosnku).
- Ser halloumi możesz zastąpić serem mozzarella.
- Startą marchewkę i cukinię dobrze odciśnij z nadmiaru soku, żeby kotleciki się nie rozlatywały.
- Jeśli kotleciki nie będą się chciały lepić a masa będzie zbyt rzadka dodaj więcej bułki tartej.