Kotlety mielone

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej polskiej kuchni. Soczyste i delikatne w środku, bez zbędnych dodatków, koniecznie przygotowane z dobrej jakości mięsa. Najlepiej sprawdzi się tutaj mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego lub samo mięso wieprzowe, najlepiej z łopatki. Do tego podsmażona cebula, jajko, bułka oraz przyprawy i kotlety mielone jak u mamy gotowe. Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, podane z zasmażanymi buraczkami albo surówką z marchewki i jabłka, ale również na zimno jako dodatek do kanapek.

Ilość porcji

10 kotletów

Czas przy

30 minut

Cooking time

łatwy

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) *

  • 1 cebula (ok. 100 g)

  • 1 jajko

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 1 bułka kajzerka/grahamka (ok. 70 g)

  • 1 łyżka przyprawy do kotletów mielonych (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Bułkę zalej wodą i odstaw na 15 – 20 minut, aż dobrze namoknie.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju na złoty kolor, odstaw do wystygnięcia.
  • Do większej miski przełóż mięso mielone, dodaj namoczoną bułkę (tylko lekko odciśniętą), cebulę, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wyrabiaj dłonią, do połączenia wszystkich składników i otrzymania spójnej konsystencji (najlepiej 4-5 minut).
  • Zwilżoną dłonią nabieraj porcje mięsa i formuj okrągłe kotlety. Z podanych składników wychodzi 10 kotletów o średnicy ok. 8 cm i grubości ok. 1 cm.
  • Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej, delikatnie przyklep i smaż na na patelni, na rozgrzanym oleju ok. 3-4 minuty z każdej strony, początkowo na dużym ogniu, a następnie na średnim.
  • Kotlety mielone podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki oraz surówka z marchewki i jabłka.

* WSKAZÓWKI

  • Do kotletów mielonych doskonale sprawdzi się mieszanka mięsa wieprzowego oraz wołowego, ale równie pyszne wyjdą z samego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki).