Strona główna » Ryż i kasze » Kurczak curry po chińsku

Kurczak curry po chińsku

Kurczak curry po chińsku, to kolejna propozycja na ekspresowe danie, które przygotujesz w dosłownie kilka chwil. Pyszny i pożywny posiłek nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni. Czasami wystarczy kilka prostych składników, aby przygotować wartościowy posiłek dla całej rodziny. Kurczak z dodatkiem przyprawy curry, mleka kokosowego oraz chińskiej mieszanki warzyw to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację. Doskonale smakuje podany z ryżem lub makaronem. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybki i zdrowy obiad w 15 minut, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. `

Ilość porcji

4-5

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 200 g filetu z kurczaka

  • 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw

  • 400 ml schłodzonego mleka kokosowego

  • 1 czubata łyżka przyprawy curry (8 g)

  • kawałek imbiru (ok. 6 g)

  • olej rzepakowy lub oliwa

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski lub średniej wielkości kostkę. Przełóż do miski, dodaj przyprawę curry, sól oraz pieprz.
  • Na patelni rozgrzej olej/oliwę, wrzuć pokrojony filet z kurczaka, dodaj starty na tarce imbir i smaż ok. 1-2 minuty.
  • Do podsmażonego kurczaka dodaj mieszankę warzyw, wymieszaj i całość podsmażaj jeszcze kilka minut do momentu, aż warzywa delikatnie zmiękną, ale wciąż będą chrupiące.
  • Następnie do kurczaka z warzywami wlej schłodzone mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje (do uzyskania pożądanej konsystencji sosu).
  • Tak przygotowanego kurczaka curry podawaj z ryżem lub makaronem.