
Kurczak curry po chińsku, to kolejna propozycja na ekspresowe danie, które przygotujesz w dosłownie kilka chwil. Pyszny i pożywny posiłek nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni. Czasami wystarczy kilka prostych składników, aby przygotować wartościowy posiłek dla całej rodziny. Kurczak z dodatkiem przyprawy curry, mleka kokosowego oraz chińskiej mieszanki warzyw to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację. Doskonale smakuje podany z ryżem lub makaronem. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybki i zdrowy obiad w 15 minut, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. `
4-5
30 minut
łatwy
Składniki
200 g filetu z kurczaka
1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw
400 ml schłodzonego mleka kokosowego
1 czubata łyżka przyprawy curry (8 g)
kawałek imbiru (ok. 6 g)
olej rzepakowy lub oliwa
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
- Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski lub średniej wielkości kostkę. Przełóż do miski, dodaj przyprawę curry, sól oraz pieprz.
- Na patelni rozgrzej olej/oliwę, wrzuć pokrojony filet z kurczaka, dodaj starty na tarce imbir i smaż ok. 1-2 minuty.
- Do podsmażonego kurczaka dodaj mieszankę warzyw, wymieszaj i całość podsmażaj jeszcze kilka minut do momentu, aż warzywa delikatnie zmiękną, ale wciąż będą chrupiące.
- Następnie do kurczaka z warzywami wlej schłodzone mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje (do uzyskania pożądanej konsystencji sosu).
- Tak przygotowanego kurczaka curry podawaj z ryżem lub makaronem.
