Strona główna » Lody truskawkowo-orzechowe

Lody truskawkowo-orzechowe

Lato to idealny czas na orzeźwiające i zdrowe desery. Lody z truskawkami, bananami, jogurtem i masłem orzechowym to doskonały sposób na ochłodę w upalne dni. Ten prosty przepis jest nie tylko łatwy do przygotowania, ale także zdrowy i pełen naturalnych dodatków. Wystarczą tylko cztery składniki, aby powstał szybki i smaczny deser, bez zbędnych barwników i ulepszaczy smaku. Jeśli więc zastanawiasz się jak przygotować smaczne i zdrowe lody dla dzieci, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis.

Ilość porcji

Pojemnik 16×16 cm(2,5 l)

Czas przygotowania

30 minut + czas mrożenia

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 500 g truskawek

  • 1 duży dojrzały banan (ok. 150 g po obraniu)

  • 1 opakowanie skyru naturalnego (150 g)

  • 50 g masła orzechowego

Sposób przygotowania

  • Truskawki dokładnie umyj, osusz i usuń szypułki. Banany pokrój na mniejsze kawałki.
  • W blenderze umieść truskawki, banany, skyr i masło orzechowe. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Powstałą masę przełóż do płaskiego pojemnika i szczelnie zamknij. Wstaw do zamrażarki na ok. 5-6 h.
  • Lody wyjmij z zamrażarki na kilka minut przed podaniem, aby lekko zmiękły.

* WSKAZÓWKI

  • Aby przyspieszyć czas przygotowania lodów wystarczy, że kilka godzin wcześniej włożysz owoce do zamrażarki, a następnie zamrożone zblendujesz z resztą składników. Jeśli konsystencja lodów będzie zbyt rzadka wstaw je jeszcze na ok. 1h do zamrażarki.